Öğretmen MEB, Öğretmene Dair Her Şey, Öğretmen Haber, MEB Öğretmen, MEB Personel Haberleri, Öğretmen Atamaları, Milli Eğitim Bakanlığı Haberleri, MEB Yönetici Atamaları, EKYS

Öğretmenlere de Uzman/Başöğretmenler Gibi Ek Ödeme Geliyor

MEB ÖĞRETMEN

Öğretmenlere de uzman öğretmenler ve başöğretmenler gibi ilave ek ödeme getirileceği iddia edildi.

 Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun çıkarılmasının ardından gerçekleştirilen yazılı sınavda yaklaşık 600 bin öğretmen, uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı kazandı. Unvana dayalı ek ödeme ilk defa 2023 yılı Ocak ayında ödenmeye başlayacak.

Tartışmaları bitmeyen, davalar açılan öğretmenlik kariyer basamaklarıyla ilgili süreç son bulmuşken yeni bir iddia ortaya atıldı. Birinci derecedeki başöğretmen ile göreve yeni başlayan bir öğretmen arasında yaklaşık 7 bin lira maaş farkı olması yeni bir düzenleme için temel dayanak oldu.

 Bilindiği üzere 28 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı gereği eğitim, öğretim tazminatı 1. veya 2. derecede bulunan başöğretmenlere %120, diğer derecelerdeki başöğretmenlere %100, 1. veya 2. derecede bulunan uzman öğretmenlere %60 ve diğer derecelerdeki uzman öğretmenlere %50 oranında ödenecek.

 Bu ödemeler 2023 yılı Ocak-Haziran dönemi için şöyle olacak:

 Tabloda da görüldüğü üzere unvan ve derecelere göre uzman öğretmenlere ve başöğretmenlere 2 bin 60 lira ile 4 bin 944 lira arasında ek ödeme gerçekleştirilecek. Hal böyleyken kıdem yılı 10'dan az olan öğretmenlerin net gelirleri oldukça az olacak.

 İddiaya göre Eğitim Bir Sen bu hususu gündeme taşıyarak adaylığı kalkmış ve kadrolu olmak şartıyla 9. ve 8. derecedeki öğretmenlerin eğitim, öğretim tazminat oranının %30'a, 7. ve 6. derecede bulunan öğretmenlerin tazminat oranının %35'e ve 5. derece ve daha üst derecedeki öğretmenlerin tazminat oranının ise %40'a çıkarılması hedefleniyor.

 Bu oranlar gerçekleşirse yeni tablo şu şekilde olacak:

 Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Eğitim Bir Sen İstanbul 3 Nolu şube başkanı Erol Ermiş ''Kariyer basamaklarının oluşturmuş olduğu 17 yıllık mağduriyeti gidermek için yoğun çabalarımız sürüyor. İstiyoruz ki 20. yıldan sonra uzman olan tüm arkadaşlarımız en kısa sürede baş öğretmenliğe, örneğin 15. yılında uzman olan öğretmenler 25. yılında değil de 20. yılında başöğretmenliğe geçebilsin. Ancak sendikamızın temel görüşü 8 yıla uzman öğretmenlik, 12 yıla baş öğretmenlik verilmesi ve bu geçişin sınavsız bir yöntemle sağlanmasıdır. Ayrıca tüm öğretmen arkadaşlarımızı kapsaması yönünde çalışıyoruz. Yani bir öğretmenimiz maaşında iyileştirme için on yıl beklemesin, adaylığı kalkar kalkmaz uzman öğretmenin yarısı kadar maaşında iyileştirme yapılsın diye gayret gösteriyoruz.'' ifadelerini kullandı. 

 Uzman öğretmenler ve başöğretmenler gibi öğretmenler için de eğitim, öğretim tazminatı hususundaki çalışma iddiası doğruysa ve hayata geçerse 10 yılın altında kıdemi bulunan veya uzman/başöğretmenlik yazılı sınavına herhangi bir sebeple katılamayan veya başarılı olamayan öğretmenlerin maaşları da bin 236 ile bin 648 lira arasında iyileşecek. 

Yorumlar (31)

Vatandaş 1 Yıl Önce

Aynı iş ve 5000 TL fark. Birileri sosyal düzeni iyice bozuyor. Eğitim öğretime katkısı sıfır. Ayrıca okullar denetimsiz, yöneticiler liyakatsiz. Kim kime dum duma

Sepnur SEVİM 1 Yıl Önce

İlk sınav yapıldığında 6 yıllık öğretmendim 8 yılını dolduranlar sınava girebilmişti. Aradan yıllar geçti sınav bu güne kadar hiç tekrarlanmadı şu an 24. yılımı Çalışıyorum sınava girdim uzman olabildim sınav tekrarlanmış olsaydı şimdi Başöğretmen olacaktım bu durumda hak kaybımız çok maalesef çözüm bulunmalı.

Ne olacak bu işler 1 Yıl Önce

O zaman neden sınav koydunuzki hem adalet vermeye çalışırken bile adaletsizlik yapıyorsunuz

Sendikalı olmak ya da olmamak 1 Yıl Önce

EBS bir kez de doğru bir iş yapsa keşke. Bu yaptığının ve daha öncekilerin emekliliğe hiç bir katkısı yok. Boşuna hamleler.

Ceren 1 Yıl Önce

Öğretmende çalışma şevki bitti eğitimin geldiği noktaya şaşırmayın,öğretmeni aptal yerine koyan sistemde salla başı yapanları asla yadırgamıyoruz

Susmayan 1 Yıl Önce

Biri gunde memmun olun ya size verilen fark BAGKUR esnafının ermekli maaşı yazık be yazık kendi itibarını ayaklar altına alan tek kurum

YANPART 1 Yıl Önce

Bütün öğretmenler seyyanen esitlenmeli bırakın derece falan filani yeni başlayan öğretmenlere evlilik kira desteği verilmelidir

Maholli 1 Yıl Önce

Öğretmenlik sıfatı yerle bir edildi. (Fasulyeden) yapılan bir sınavla birileri uzman ilan edilerken, diğerleri yerin dibine batırıldı. Bu sıfatsız öğretmenlerin hiç kimse yüzüne bile bakmak istemeyecek. Bunlar telef edildi...O zaman eğitim haftada 3 gün olmalı uzman öğremenler , derse girsin...

Mağdur 1 Yıl Önce

Aynı gün göreve başladığımız bir bayan öğretmen arkadaşımız, zamanında 7 yılını doldurduğu için uzman öğretmen olmuştu. şimdi o arkadaşımız baş oğretmen oldu, ben devletime askerlik yaptım diye uzman olamamıştım şimdi de baş oğretmen değilim.. bu zaman zarfında 100000 TL fazladan para aldı şimdi bu fark daha da artacak.. zamanın bakanı Hüseyin Çelik e hakkımı helal etmiyorum şimdi de bu haksızlığı cozmeyip görmezden gelip devam ettirdiği için bu bakana da hakkımi helal etmiyorum..

Yorumcu 1 Yıl Önce

Üç kuruş para verilecek o da sınav adı altında saçma işler, meslekte 10 yılı dolana şu kadar 20 yılı dolana da bu kadar ek ödeme dense neyse, yapılan saçma bir sınavla ünvan verme çok yanlış. Bu hatayı nasıl düzeltecekler acaba merak içindeyim. Ayrıca tek bir baş öğretmenimiz var.

Elmas İrge 1 Yıl Önce

Olması gereken budur.aynı işi yapan aynı öğrenci grubuna veya diğer sınıf şubelerinde aynı dersi anlatan öğretmen farklı olmaması gerekir.30 yıl ve üzeri öğretmenlerin direk başöğretmen olmaları gerekir.

Ddd 1 Yıl Önce

Yaxacak çok sey varda neyse.bu sendikalar rezik etti bizi...

Mağdur 1 Yıl Önce

Allah rızası için yurtdışı sımavlarında mülakatı kaldırın lütfen çok hak yeniyor adamı olan gidiyor olmayanın hakkı yeniyor 15 yıldır gitmeye çalışıyoruz artı sınavlarda çok zorluyor

Doğan Doğan 1 Yıl Önce

Ücretli öğretmenlerin durumundan hiç bahsedilmiyor asgari ücretten az veriliyor her öğretmenin hakkı verilmelidir

Müstehak 1 Yıl Önce

Öğretmenler şimdiden birbirine düşmüş bile ... Bu kadar olursanız her şey müstehak ! Yok o şu kadar çalışırken ben askerlik yaptım bana ne bana ne , yok falanca şöyleyken ben böyleydim... Toplu olarak doktorlar gibi ses çıkmadıkça kimsenin kılı kıpırdamaz. Müstehak ...

so 1 Yıl Önce

sefalette eşitlik gelecek en sonunda bağırın az kaldı.

Bıktık 1 Yıl Önce

Ya niye böyle bir sınava gerek vardı ki dandik saçma sapan uygulamalarla farklılıklar yaratarak mahvettiniz.Adam akıllı herkese aynı zammı vereceksiniz oy moy yokkkk.

Cevdet Kaya 1 Yıl Önce

1)8 yıla uzman 2)12 yıla başöğretmen 3) Her türlü mülakat kalksın.

Adem Hoca 1 Yıl Önce

Emekli uzman öğretmenlerden bir Allahın kulunun bahsetmemesi cok ilginç. galiba emeklilere bakış açısı bu. Emekli uzman veya başögretmenler bu artışları hak etmiyor mu? Yetkililer hep vitrine oynuyor bizi görmüyorlar.

Onur 1 Yıl Önce

Yapmazlar

Gül 1 Yıl Önce

Nedense hep öğretmenler gündeme geliyor birazda farklı mesleklerede iyileştirme birşeyler yapsalar işi olanlar şükredeceklerine halen şikayetçiler işi olmayanlar ne yapsın

Hikmet Tekin 1 Yıl Önce

Merhaba; Uzman öğretmen olarak emekli olanlar neden Doçent ,Dr,prof. veya komser baskomser veya daire başkanı , şube müdürü gibi kariyerine bakılarak emekli maaşı bağlanıyorda biz emekli öğretmenlerin uzmanlık ödeneği maaşlarda kesiliyor.Sendikalar neden susuyor merak ediyorum...

Bahar 1 Yıl Önce

Neden sınav yaptınız madem.. bize 2300 fark olacak denildi.şuan bakıyorum ki 800 fark..Yine bir kandırmaca..o zaman normal öğretmenler 1200 fazla alacaksa farkı sabitlemek adına bizimde ücretlere 1200 ekliceksiniz.Yeter artık ...Kimse üzülmesin diye hakkımızı niye yiyorsunuz?

İsmail 1 Yıl Önce

Önemli olan Sendikaların birleşip bu oranları emekliliğe yansıtması olması gerçeğidir Yoksa bu zamların emeklilikte hiçbir faydası yok!!

Mmt 1 Yıl Önce

İşin tadı kaçtı, aynı işi yapan insanlar arasında 7 bin TL'ye varan fark mı olur?

Zaytung 1 Yıl Önce

Bu uzman ve baş öğretmenlik muhabbeti çok haksızlık oluşturdu. İlkokul düzeyinde sorularla arada 2500 lira fark olması hiç normal değil. Zaten kidemden dolayı bir artış oluyordu şimdi fark çok açıldı. Eski öğretmen iyi öğretmendir mantığından vazgeçin. En doğrusu kideme göre bir düzenleme yapılmalı. Örneğin her 5 yılda bir şimdinin 1000 liralık bir artışı ideal.

Kadir Şahin 1 Yıl Önce

32 yıllık teknik öğretmenim, bu sacma sınava başvuru yapmadım ve girmedim.. bir kez olsun okuyun 'uzman' in kelime anlamiyla ne alakası var bu sinavin.. Her bir öğretmen aslında alanında uzmandir... kariyer diyerek öğretmen camiasını dilimlediler..çok üzücü..

Ali veli 1 Yıl Önce

E 14 yıl erken baş ogretmen oluruz diye yüksek doktora yapmaya kalmıştım. 1.5-2 milyonaas.farki olacaktı. Zaten bu kadar para verilecekse değmezki gider ceviz dikerim

Mehmet Pehlivan 1 Yıl Önce

Uzman öğretmen olan ve emekli olmuş olan öğretmenler de bu kapsamda değerlemdirmeli. Yoksa haksızlık olur.

Selçuk 1 Yıl Önce

Bizim müdür başöğretmen. İlk-ortaokul müdürü. 20.000 maaş 6.000 ek ders 26.000 alacak. Benim ders sayım 22. 12.500 maaş 2.000 ek ders alacağım. Ve bu adam okula neredeyse hiç gelmiyor. Hadi gir de sınıfa ders anlat! Bir tarafta okula gelmeyen 26.000, diğer tarafta kendini yırtan 14.500!

Emre 12 Ay Önce

Epitim birsen hakkımızı savunmadı. Bnde istifa ettim. Hiçbirinede üye olmam

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.