MEB-EKYS Çıkmış Sorular ve Cevapları

2020, 2021 ve 2022 EYKS'de çıkmış sorular ve cevapları. Müdür ve müdür yardımcılığı yazılı sınavı olan MEB Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavında ÖSYM tarafından sorulmuş sorular ve cevapları Ogretmenmeb.com'da...

YÖNETİCİ ATAMA 27.11.2022, 23:35 27.11.2022, 23:38
MEB-EKYS Çıkmış Sorular ve Cevapları

2023 EKYS tarihi açıklandı. ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre 2023 EKYS 5 Mart Pazar günü yapılacak. Müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olmak isteyenlerin girmesi zorunlu olan sınav ÖSYM tarafından yapılacak. Ogretmenmeb.com olarak 2020, 2021 ve 2022 yıllarında EKYS'de çıkmış soruları ve bu soruların cevaplarını sizlerle paylaşacağız...

MEB Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliğine göre, EKYS'de 80 soru sorulmaktadır. Sınav 100 puan üzerinden değerlendirilmekte olup, 60 puan ve üzeri alanlar başarılı sayılmaktadır.

ÖSYM tarafından resmi olarak 2020, 2021 ve 2022 yıllarındaki EKYS sorularının yüzde 10'u açıklanmıştır. Ogretmenmeb.com olarak açıklanan soruları sizlerle aşağıda paylaştık. 

2022 EKYS ÇIKMIŞ SORULAR VE CEVAPLARI:

2021 EKYS ÇIKMIŞ SORULAR VE CEVAPLARI:

1. Bayan memur doğuma 5 hafta kala izne ayrılıyor. Ancak belirlenen doğum tarihinden 2 hafta önce doğum yapıyor. Bayan memur doğumdan sonra kaç hafta izin kullanır?

Cevap: 13

2. Atatürk’ün başkomutan olarak yönettiği ilk savaş

Cevap: Sakarya

3. Onuncu yıl marşının bestecisi

Cevap: Cemal Reşit Rey

4. Van Gölü çevresinde olmayan göl

Cevap: Seyfe Gölü

5. Birleştirilmiş sınıf dahil bir öğretmene en fazla kaç öğrenci verilebilir?

Cevap: 40

6. 657 ye göre bir kurumdaki personelin yüzde kaçı kadar engelli personel çalıştırılması zorunludur?

Cevap: %3

7. YSK  kimlerden seçilir?   

Cevap: Yargıtay Danıştay

8. Sayıştay genel uygunluk bildirimini kime sunar?

Cevap: TBMM

9. Aşağıdaki tarihi eser ülke eşleşmelerinden hangisi doğru?

Cevap: Petra antik kenti- Ürdün

10. 5442 sayılı kanuna göre il kurulması

Cevap: Kanun

11. Türk devletlerinde İslami dönem hükümdarlık anlayışı ve uygulaması değildir

Cevap: Hükümdarın aşına soyundan olması

12. 4688 sayılı kanuna göre hangisi sendika kollarından olamaz?

Cevap: Emniyet Hizmetleri

13. Türk-İslam devletlerinde sağlık alanında açılan kurumlardan değildir?

Cevap: Darüleytam

14. Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması ile ilgili hangisi yanlıştır?

Cevap: Cumhurbaşkanı kararnamesi kanunla yönetmelikle sınırlandırılır.

15. 1739 sayılı kanuna göre öğretmenler yaz tatilinde ne kadar süre tatil yapar?

Cevap: 2 ay

16. Hangisi devlet din eşleştirmesi yanlıştır?

Cevap: Hun- Budizm

17. Öğretmenin öğrencileri için enstrüman kursuna gitmesi?

Cevap: Halk Eğitim

18. 2020 Unesco kabul edilen oyun?

Cevap: Mangala

19. Arap harfleri alfabe reformu denemesi yapan devlet adamı

Cevap: Enver Paşa

20. Orta kuşak Sorusu

Cevap: Yalnız I dört mevsimin belirgin olarak yaşanması

21. Kişiye özgü adımlar öğrendikçe atlama birimlere ayırma

Cevap: Programlı Öğretim

22. Fidan Dikme öğrencilere sulama görevi vermesi

Cevap: Sorumluluk

23. 5442 ye göre il kurulması nasıl yapılır?

Cevap: Kanun ile

24. 4688 sayılı sendika kanununa göre hangisi yanlıştır?

Cevap: Emeklilik sürecinin başlaması ile sendikadaki görevi son bulur

25. İlçede görevli öğretmene soruşturma izni kim tarafından verilir?

Cevap: Kaymakam

26. Değer eğitimi yaklaşımı Çanakkale ile ilgili doktorun davranışı

Cevap: Ahlaki muhakeme

27. Mondros ile ilgili makalede bahsedilmez?

Cevap: Kıbrıs sorunu

28. 1.Dünya savaşına neden olan

Cevap: Fransız ihtilali ve Sanayi inkılabı

29. Haritalı Bor sorusu

Cevap: I numaralı yer (Balıkkesir)

30. Devlet- din eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır.

Cevap: Göktanrı – Hunlar

31. Türk ocakları yerine 1932 de açılan kurum

Cevap: Halkevleri

32. Kadı ile ilgili hangisi doğrudur?

Cevap: Divan-ı Hümayun

33. Lozan ile çözümü ilgisi olmayan?

Cevap: Hatay

34. Sayıştay genel uygunluk bildirimini hangisine sunar?

Cevap: TBMM

35. haritalı Tarım ürünü çeşitliliği ekonomik değeri yüksek ihracat

Cevap: II numaralı bölge Ege

36. Uluslararası antlaşma ve kanun karşısında oluşan uyuşmazlıkta hangisinin kuralları geçerli olur?

Cevap: Milletlerarası antlaşmalar geçerli

37. Nüfusun az olduğu yer?

Cevap: Çoruh–Kelkit

38. Uyarı cezası alan bir memur cezanın sicilinden silinmesi için kaç yıl sonra disiplin amirene başvurabilir?

Cevap: 5 yıl

39. öğretmenlerle ilgili kararları kendisi alan müdür

Cevap: X kuramı

40. Milli güvenlik kurulu kimin başkanlığında toplanır ?

Cevap: Cumhurbaşkanı

41. Yeni ataması yapılmış genç bir öğretmene müdür deneyimli ve Çalışkan bir öğretmen ile beraber çalışmasını önerir. Genç öğretmenin de işlerinde başarılı olduğu gözlenir?

Cevap: Mentörlük

42. Matematik öğretmeninin üniversitelerdeki hocalardan destek alıp öğrencilerin neden öğrenme güçlüğü çektiğini öğrenmesi

Cevap: Eylem Araştırması

43. Politik karar nitelikli insan

44. Okulların politik özelliği

Cevap: Sosyalleşmesini sağlamak

45. Kanunların anayasaya aykırı olmaması

Cevap: Anayasanın üstünlüğü

46. Ağaç sevgisi sorusu

Cevap: Yaparak yaşayarak

47. Bir öğretmenin okulda başarı artırmak adına okul dışında çalışmalar yapması

48. Sokratesin kazandırdığı etik kavramı

Cevap: Erdem

49. Kliniksel konuşmalar

50. Müdürün bilgi ve deneyimleri ile öğretmenlerin sorunlarını çözmesi hangi güçtür?

51. Fayolun yönetim sistemine göre değildir?

Cevap: Öğretenlerin alınan kararlara katılmasını sağlaması

52. Değerler ile ilgili felsefi akım sorusu Rölativist

Cevap: Pragmatizm

53. Okulda kanıksanmış davranışlar gözlemlenebilen davranışlar ve ritüeller törenler vs olan okulda hangisi olmaz?

Cevap: Diğer okullara benzeme

54. İlke merkezli lider özelliği değildir

Cevap: Güç paylaşımı

55. Manevi sevgi

Cevap: Agapizm

56. Kök Değer

Cevap: Vatanseverlik

57. 1 sayılı CBK ya göre hangisi MEB in görevi değildir?

Cevap: Yükseköğretim kurumu kurulması ve müfredatının belirlenmesi

58. Okul kültürü iklimi

Cevap: Yalnız I güvenlik kamerası

59. Aritmetik ortalama ve standart sapma sorusu

Cevap: II ve III

60. 1739 sayılı yurt dışındakilerin eğitimini üstlenme kimin işi

Cevap: MEB

61. 4483 sayılı kanuna göre ilçedeki görevli öğretmene soruşturma izni açmaya yetkili

Cevap: Kaymakam

62. Sendikanın şube açması

63. Okul müdürü iletişimde çevre kuralve normlarına göre

Cevap: Kültürel bağlam

64. Güvenlik sorusu

65. Kadılar ile ilgili doğrudur?

Cevap: Divan-ı hümayun kadının kararlarını bozabilir

66. İlköğretim haftası hangi ayın üçüncü haftası kutlanır?

Cevap: Eylül

67. 1739 sayılı kanuna göre yurtdışındaki vatandaşların eğitiminden kim sorumludur?

Cevap: MEB

68. Anayasaya göre kişisel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması ile ilgili hangisi yanılıştır?

Cevap: Kanun CB kararnamesi ve yönetmelikle sınırlandırılabilir.

69. 3071 sayılı Dilekçe kanununa göre hangisi yanlıştır?

Cevap: Dilekçe yanlış bir kuruma verilirse reddedilir herhangi bir işlem yapılmaz

70. Nöbet ve rotasyon

71. Tarih öğrt. anlattığı antlaşma Sovyet Rusya Misak-ı Milliyi tanıdı çarlık Rusya ile anlaşmaların geçersiz olduğu

Cevap: Moskova antlaşması

72. Değer eğitimi yaklaşımı okula davet edilen uzman

Cevap: Örtük program

73. Müdür iki öğretmen arasındaki sorunu çözüyor?

Cevap: Uzmanlık

74. Kohlberg kokulu silgi

Cevap: Araçsal ilişkiler

75. Okul müdürü dezavantajlı öğrenciler

Cevap: Sosyal Adalet

Cevap: Dezavantajlı bireyler

76. Cumhuriyet ilanı ile TBMM Başkan seçilen

Cevap: Fethi OKYAR

77. Amasya genelgesi ulusal bir kurul

Cevap: Heyeti Temsil

78. Değerler ile ilgili değildir

Cevap: Tamamen duygulardan arınmıştır

79. Bloom sorusu

Cevap: Öykü içinde fark ettirilmesi

80. Müdürün geç kalan iki öğrenciden birine kızıp diğerinin velisine selam söylemesi

Cevap: Tarafsızlık

------------------------------------------------------------------------------

2020 EKYS ÇIKMIŞ SORULAR VE CEVAPLARI:

2022 EKYS sınav konuları ve ağırlıkları

a) Genel kültür: %20.

b) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi: %10.

c) Değerler eğitimi: %10.

ç) Eğitim ve öğretimde etik: %10.

d) Eğitim bilimleri: %30.

e) Mevzuat (T.C. Anayasası, 5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 657 sayılı Kanun, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 1/11/1984 tarihli ve 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun, 2/12/1999 tarihli ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 10/6/1949 tarihli ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Millî Eğitim Bakanlığı başlıklı Onuncu Bölümünde yer alan hükümler): %20.

OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER

Kaynak: www.ogretmenmeb.com
Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
Memur maaşlarına yapılacak yüzde 49,25 Zam Yeterli Mi?
Memur maaşlarına yapılacak yüzde 49,25 Zam Yeterli Mi?
Namaz Vakti 22 Şubat 2024
İmsak 06:18
Güneş 07:43
Öğle 13:23
İkindi 16:22
Akşam 18:52
Yatsı 20:12
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 26 69
2. Fenerbahçe 26 67
3. Trabzonspor 26 43
4. Beşiktaş 26 43
5. Kasımpasa 26 39
6. Rizespor 26 36
7. Antalyaspor 26 35
8. Sivasspor 26 34
9. Başakşehir 26 33
10. A.Demirspor 26 32
11. Kayserispor 26 32
12. Samsunspor 26 30
13. Ankaragücü 26 29
14. Hatayspor 26 29
15. Alanyaspor 26 29
16. Karagümrük 26 28
17. Gaziantep FK 26 28
18. Pendikspor 26 26
19. Konyaspor 26 25
20. İstanbulspor 26 12
Takımlar O P
1. Eyüpspor 23 55
2. Göztepe 23 46
3. Kocaelispor 23 43
4. Bodrumspor 23 42
5. Sakaryaspor 23 40
6. Boluspor 23 36
7. Bandırmaspor 23 36
8. Ahlatçı Çorum FK 23 35
9. Gençlerbirliği 23 33
10. Erzurumspor 23 30
11. Keçiörengücü 23 29
12. Manisa FK 23 27
13. Ümraniye 23 27
14. Adanaspor 23 23
15. Şanlıurfaspor 23 22
16. Tuzlaspor 23 22
17. Altay 23 12
18. Giresunspor 23 7
Takımlar O P
1. Liverpool 26 60
2. M.City 25 56
3. Arsenal 25 55
4. Aston Villa 25 49
5. Tottenham 25 47
6. M. United 25 44
7. Brighton 25 38
8. Newcastle 25 37
9. West Ham United 25 36
10. Chelsea 25 35
11. Wolves 25 35
12. Fulham 25 29
13. Bournemouth 24 28
14. Brentford 25 25
15. Crystal Palace 25 25
16. Nottingham Forest 25 24
17. Everton 25 20
18. Luton Town 25 20
19. Burnley 25 13
20. Sheffield United 25 13
Takımlar O P
1. Real Madrid 25 62
2. Girona 25 56
3. Barcelona 25 54
4. Atletico Madrid 25 51
5. Athletic Bilbao 25 49
6. Real Sociedad 25 40
7. Real Betis 25 39
8. Valencia 25 36
9. Las Palmas 25 35
10. Getafe 25 34
11. Osasuna 25 32
12. Deportivo Alaves 25 28
13. Villarreal 25 26
14. Rayo Vallecano 25 25
15. Sevilla 25 24
16. Mallorca 25 23
17. Celta Vigo 25 20
18. Cadiz 25 17
19. Granada 25 14
20. Almeria 25 8