EKYS Çıkmış Sorular (Müdür - Müdür Yardımcılığı)

2023 EKYS hazırlık süreci başladı. 2020, 2021 ve 2022 EYKS'de çıkmış sorular ve cevapları. Müdür ve müdür yardımcılığı yazılı sınavı olan MEB Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme Sınavında ÖSYM tarafından sorulmuş sorular ve cevapları Ogretmenmeb.com'da...

YÖNETİCİ ATAMA 22.01.2023, 11:35 22.01.2023, 12:42
EKYS Çıkmış Sorular (Müdür - Müdür Yardımcılığı)

2023 EKYS tarihi açıklandı. ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre 2023 EKYS 5 Mart Pazar günü yapılacak. Müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olmak isteyenlerin girmesi zorunlu olan sınav ÖSYM tarafından yapılacak. Ogretmenmeb.com olarak 2020, 2021 ve 2022 yıllarında EKYS'de çıkmış soruları ve bu soruların cevaplarını sizlerle paylaşacağız...

MEB Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliğine göre, EKYS'de 80 soru sorulmaktadır. Sınav 100 puan üzerinden değerlendirilmekte olup, 60 puan ve üzeri alanlar başarılı sayılmaktadır.

ÖSYM tarafından resmi olarak 2020, 2021 ve 2022 yıllarındaki EKYS sorularının yüzde 10'u açıklanmıştır. Ogretmenmeb.com olarak açıklanan soruları sizlerle aşağıda paylaştık. 

2022 EKYS ÇIKMIŞ SORULAR VE CEVAPLARI:

2021 EKYS ÇIKMIŞ SORULAR VE CEVAPLARI:

1. Bayan memur doğuma 5 hafta kala izne ayrılıyor. Ancak belirlenen doğum tarihinden 2 hafta önce doğum yapıyor. Bayan memur doğumdan sonra kaç hafta izin kullanır?

Cevap: 13

2. Atatürk’ün başkomutan olarak yönettiği ilk savaş

Cevap: Sakarya

3. Onuncu yıl marşının bestecisi

Cevap: Cemal Reşit Rey

4. Van Gölü çevresinde olmayan göl

Cevap: Seyfe Gölü

5. Birleştirilmiş sınıf dahil bir öğretmene en fazla kaç öğrenci verilebilir?

Cevap: 40

6. 657 ye göre bir kurumdaki personelin yüzde kaçı kadar engelli personel çalıştırılması zorunludur?

Cevap: %3

7. YSK  kimlerden seçilir?   

Cevap: Yargıtay Danıştay

8. Sayıştay genel uygunluk bildirimini kime sunar?

Cevap: TBMM

9. Aşağıdaki tarihi eser ülke eşleşmelerinden hangisi doğru?

Cevap: Petra antik kenti- Ürdün

10. 5442 sayılı kanuna göre il kurulması

Cevap: Kanun

11. Türk devletlerinde İslami dönem hükümdarlık anlayışı ve uygulaması değildir

Cevap: Hükümdarın aşına soyundan olması

12. 4688 sayılı kanuna göre hangisi sendika kollarından olamaz?

Cevap: Emniyet Hizmetleri

13. Türk-İslam devletlerinde sağlık alanında açılan kurumlardan değildir?

Cevap: Darüleytam

14. Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması ile ilgili hangisi yanlıştır?

Cevap: Cumhurbaşkanı kararnamesi kanunla yönetmelikle sınırlandırılır.

15. 1739 sayılı kanuna göre öğretmenler yaz tatilinde ne kadar süre tatil yapar?

Cevap: 2 ay

16. Hangisi devlet din eşleştirmesi yanlıştır?

Cevap: Hun- Budizm

17. Öğretmenin öğrencileri için enstrüman kursuna gitmesi?

Cevap: Halk Eğitim

18. 2020 Unesco kabul edilen oyun?

Cevap: Mangala

19. Arap harfleri alfabe reformu denemesi yapan devlet adamı

Cevap: Enver Paşa

20. Orta kuşak Sorusu

Cevap: Yalnız I dört mevsimin belirgin olarak yaşanması

21. Kişiye özgü adımlar öğrendikçe atlama birimlere ayırma

Cevap: Programlı Öğretim

22. Fidan Dikme öğrencilere sulama görevi vermesi

Cevap: Sorumluluk

23. 5442 ye göre il kurulması nasıl yapılır?

Cevap: Kanun ile

24. 4688 sayılı sendika kanununa göre hangisi yanlıştır?

Cevap: Emeklilik sürecinin başlaması ile sendikadaki görevi son bulur

25. İlçede görevli öğretmene soruşturma izni kim tarafından verilir?

Cevap: Kaymakam

26. Değer eğitimi yaklaşımı Çanakkale ile ilgili doktorun davranışı

Cevap: Ahlaki muhakeme

27. Mondros ile ilgili makalede bahsedilmez?

Cevap: Kıbrıs sorunu

28. 1.Dünya savaşına neden olan

Cevap: Fransız ihtilali ve Sanayi inkılabı

29. Haritalı Bor sorusu

Cevap: I numaralı yer (Balıkkesir)

30. Devlet- din eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır.

Cevap: Göktanrı – Hunlar

31. Türk ocakları yerine 1932 de açılan kurum

Cevap: Halkevleri

32. Kadı ile ilgili hangisi doğrudur?

Cevap: Divan-ı Hümayun

33. Lozan ile çözümü ilgisi olmayan?

Cevap: Hatay

34. Sayıştay genel uygunluk bildirimini hangisine sunar?

Cevap: TBMM

35. haritalı Tarım ürünü çeşitliliği ekonomik değeri yüksek ihracat

Cevap: II numaralı bölge Ege

36. Uluslararası antlaşma ve kanun karşısında oluşan uyuşmazlıkta hangisinin kuralları geçerli olur?

Cevap: Milletlerarası antlaşmalar geçerli

37. Nüfusun az olduğu yer?

Cevap: Çoruh–Kelkit

38. Uyarı cezası alan bir memur cezanın sicilinden silinmesi için kaç yıl sonra disiplin amirene başvurabilir?

Cevap: 5 yıl

39. öğretmenlerle ilgili kararları kendisi alan müdür

Cevap: X kuramı

40. Milli güvenlik kurulu kimin başkanlığında toplanır ?

Cevap: Cumhurbaşkanı

41. Yeni ataması yapılmış genç bir öğretmene müdür deneyimli ve Çalışkan bir öğretmen ile beraber çalışmasını önerir. Genç öğretmenin de işlerinde başarılı olduğu gözlenir?

Cevap: Mentörlük

42. Matematik öğretmeninin üniversitelerdeki hocalardan destek alıp öğrencilerin neden öğrenme güçlüğü çektiğini öğrenmesi

Cevap: Eylem Araştırması

43. Politik karar nitelikli insan

44. Okulların politik özelliği

Cevap: Sosyalleşmesini sağlamak

45. Kanunların anayasaya aykırı olmaması

Cevap: Anayasanın üstünlüğü

46. Ağaç sevgisi sorusu

Cevap: Yaparak yaşayarak

47. Bir öğretmenin okulda başarı artırmak adına okul dışında çalışmalar yapması

48. Sokratesin kazandırdığı etik kavramı

Cevap: Erdem

49. Kliniksel konuşmalar

50. Müdürün bilgi ve deneyimleri ile öğretmenlerin sorunlarını çözmesi hangi güçtür?

51. Fayolun yönetim sistemine göre değildir?

Cevap: Öğretenlerin alınan kararlara katılmasını sağlaması

52. Değerler ile ilgili felsefi akım sorusu Rölativist

Cevap: Pragmatizm

53. Okulda kanıksanmış davranışlar gözlemlenebilen davranışlar ve ritüeller törenler vs olan okulda hangisi olmaz?

Cevap: Diğer okullara benzeme

54. İlke merkezli lider özelliği değildir

Cevap: Güç paylaşımı

55. Manevi sevgi

Cevap: Agapizm

56. Kök Değer

Cevap: Vatanseverlik

57. 1 sayılı CBK ya göre hangisi MEB in görevi değildir?

Cevap: Yükseköğretim kurumu kurulması ve müfredatının belirlenmesi

58. Okul kültürü iklimi

Cevap: Yalnız I güvenlik kamerası

59. Aritmetik ortalama ve standart sapma sorusu

Cevap: II ve III

60. 1739 sayılı yurt dışındakilerin eğitimini üstlenme kimin işi

Cevap: MEB

61. 4483 sayılı kanuna göre ilçedeki görevli öğretmene soruşturma izni açmaya yetkili

Cevap: Kaymakam

62. Sendikanın şube açması

63. Okul müdürü iletişimde çevre kuralve normlarına göre

Cevap: Kültürel bağlam

64. Güvenlik sorusu

65. Kadılar ile ilgili doğrudur?

Cevap: Divan-ı hümayun kadının kararlarını bozabilir

66. İlköğretim haftası hangi ayın üçüncü haftası kutlanır?

Cevap: Eylül

67. 1739 sayılı kanuna göre yurtdışındaki vatandaşların eğitiminden kim sorumludur?

Cevap: MEB

68. Anayasaya göre kişisel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması ile ilgili hangisi yanılıştır?

Cevap: Kanun CB kararnamesi ve yönetmelikle sınırlandırılabilir.

69. 3071 sayılı Dilekçe kanununa göre hangisi yanlıştır?

Cevap: Dilekçe yanlış bir kuruma verilirse reddedilir herhangi bir işlem yapılmaz

70. Nöbet ve rotasyon

71. Tarih öğrt. anlattığı antlaşma Sovyet Rusya Misak-ı Milliyi tanıdı çarlık Rusya ile anlaşmaların geçersiz olduğu

Cevap: Moskova antlaşması

72. Değer eğitimi yaklaşımı okula davet edilen uzman

Cevap: Örtük program

73. Müdür iki öğretmen arasındaki sorunu çözüyor?

Cevap: Uzmanlık

74. Kohlberg kokulu silgi

Cevap: Araçsal ilişkiler

75. Okul müdürü dezavantajlı öğrenciler

Cevap: Sosyal Adalet

Cevap: Dezavantajlı bireyler

76. Cumhuriyet ilanı ile TBMM Başkan seçilen

Cevap: Fethi OKYAR

77. Amasya genelgesi ulusal bir kurul

Cevap: Heyeti Temsil

78. Değerler ile ilgili değildir

Cevap: Tamamen duygulardan arınmıştır

79. Bloom sorusu

Cevap: Öykü içinde fark ettirilmesi

80. Müdürün geç kalan iki öğrenciden birine kızıp diğerinin velisine selam söylemesi

Cevap: Tarafsızlık

------------------------------------------------------------------------------

2020 EKYS ÇIKMIŞ SORULAR VE CEVAPLARI:

2022 EKYS sınav konuları ve ağırlıkları

a) Genel kültür: %20.

b) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi: %10.

c) Değerler eğitimi: %10.

ç) Eğitim ve öğretimde etik: %10.

d) Eğitim bilimleri: %30.

e) Mevzuat (T.C. Anayasası, 5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 657 sayılı Kanun, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 1/11/1984 tarihli ve 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun, 2/12/1999 tarihli ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 10/6/1949 tarihli ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Millî Eğitim Bakanlığı başlıklı Onuncu Bölümünde yer alan hükümler): %20.

OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
2023 Ocak ayında en düşük öğretmen maaşı ne kadar olmalıdır?
Namaz Vakti 06 Şubat 2023
İmsak 06:37
Güneş 08:03
Öğle 13:23
İkindi 16:07
Akşam 18:33
Yatsı 19:54
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 22 54
2. Fenerbahçe 21 45
3. Başakşehir 21 40
4. Beşiktaş 21 39
5. A.Demirspor 21 38
6. Trabzonspor 22 38
7. Kayserispor 21 32
8. Konyaspor 21 27
9. Karagümrük 21 26
10. Gaziantep FK 22 25
11. Alanyaspor 22 25
12. Sivasspor 22 24
13. Antalyaspor 21 24
14. Hatayspor 21 23
15. Ankaragücü 21 22
16. Kasımpaşa 22 22
17. Giresunspor 21 21
18. İstanbulspor 22 21
19. Ümraniye 21 14
Takımlar O P
1. Samsunspor 22 42
2. Eyüpspor 21 41
3. Bodrumspor 21 38
4. Pendikspor 22 37
5. Rizespor 21 37
6. Keçiörengücü 22 37
7. Sakaryaspor 22 37
8. Bandırmaspor 21 34
9. Boluspor 22 34
10. Manisa FK 21 30
11. Göztepe 22 30
12. Adanaspor 22 25
13. Tuzlaspor 22 22
14. Altay 22 19
15. Erzurumspor 22 18
16. Altınordu 21 17
17. Gençlerbirliği 22 16
18. Denizlispor 22 16
19. Yeni Malatyaspor 22 17
Takımlar O P
1. Arsenal 20 50
2. M.City 21 45
3. M. United 21 42
4. Newcastle 21 40
5. Tottenham 22 39
6. Brighton 20 34
7. Brentford 21 33
8. Fulham 22 32
9. Chelsea 21 30
10. Liverpool 20 29
11. Aston Villa 21 28
12. Crystal Palace 21 24
13. Nottingham Forest 21 24
14. Leicester City 21 21
15. Wolves 21 20
16. West Ham United 21 19
17. Leeds United 20 18
18. Everton 21 18
19. Bournemouth 21 17
20. Southampton 21 15
Takımlar O P
1. Barcelona 20 53
2. Real Madrid 20 45
3. Real Sociedad 20 39
4. Atletico Madrid 20 35
5. Villarreal 20 31
6. Real Betis 20 31
7. Athletic Bilbao 20 29
8. Rayo Vallecano 19 29
9. Osasuna 20 29
10. Mallorca 20 28
11. Girona 20 24
12. Celta Vigo 20 23
13. Real Valladolid 20 23
14. Almeria 19 22
15. Espanyol 20 21
16. Sevilla 20 21
17. Valencia 20 20
18. Cadiz 20 19
19. Getafe 20 18
20. Elche 20 9