Sendikadan Eylem Kararı: Muhakkiklik Görevlerine Gitmeyecekler

Sendikadan Eylem Kararı: Muhakkiklik Görevlerine Gitmeyecekler

MİL-SEN Konfederasyonuna bağlı MAARİF-SEN (Maarif Çalışanları Sendikası), okul yöneticilerine verilen muhakkiklik görevlerine yolluk ve yevmiye ödeninceye kadar görev almama konusunda eylem kararı aldı.

İnceleme, soruşturma ve denetim kapsamındaki iş ve işlemleri yürütmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Teftiş Kurulu başkanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlükleri bünyesinde ise Eğitim Müfettişleri Başkanlıkları mevcuttur. Bahsi geçen birimler çoğunlukla ellerindeki dosya yükü yoğunluğu nedeniyle ön inceleme/inceleme/soruşturma yapılması için dosyaları okul müdür ve müdür yardımcılarına muhakkiklik yapılması için gönderebilmektedir. Bu görevlendirmelerin sayısı son yıllarda gittikçe artmaktadır. Bu bağlamda ilçe milli eğitim müdürlükleri ve kaymakamlık makamı da muhakkiklik için doğrudan okul müdür ve müdür yardımcılarını görevlendirebilmektedir.

Okul müdür ve müdür yardımcıları, mevcut durumdaki yönetim, temsil, ders görevleri ve idari işlerinin yanı sıra inceleme/soruşturma dosyaları nedeniyle okul dışında ve okulunun işleriyle ilgili olmayan hukuki konularla meşgul olmakta mesai saatleri içerisinde okuldan ayrılmak zorunda kalarak; ifade alma, belgeye erişme vb. sebeplerle asli görev alanının dışına çıkmak zorunda kalmaktadır. Mesai saatlerinde okulundaki iş yükü ağır olan okul müdür ve müdür yardımcıları ise inceleme/soruşturma dosyaları ile ilgili çalışmalarını mesai saatleri dışında yürütmek zorunda kalmaktadır. İfade alma, bilgi ve belgeye ulaşma amacıyla başka kurumlara gitmek zorunda kalan muhakkikler ulaşım için şahsi araçlarını veya toplu ulaşım araçlarını kullanmakta ve ulaşım giderlerini kendileri karşılamaktadır. Muhakkik olarak görevlendirilen müdür ve müdür yardımcılarına inceleme/soruşturma görevi yürüttükleri için ise herhangi bir ücret ödemesi yapılmamaktadır. Aynı işi yapan eğitim müfettişlerine yolluk, yevmiye ve görevin beraberinde getirdiği zorluklar için gerekli ödemeler yapılırken muhakkik olarak görevlendirilen müdür ve müdür yardımcılarına ödeme yapılmaması hakkaniyete uygun değildir. 

Anayasamızın 18. maddesi ile angarya yasaklanmıştır. Anayasa Mahkemesi tarafından angarya, “mükellef olmadığı halde vatandaşa zorla iradesi harici bir iş yaptırılması” olarak tanımlanmıştır.  “Kişinin alnındaki ter kurumadan, emeğin karşılığını veriniz.” anlayışıyla her bir muhakkiklik görevi için; ulaşım, yemek, kırtasiye malzemesi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla günün gerektirdiği maddi karşılığı sağlayabilecek bir ödenek tahsis edilmesi gerekmektedir. Aksi halde müdür ve müdür yardımcılarına verilen bu görevlerin Eğitim Müfettişlerince yürütülmesi daha uygundur. 

Mil Maarif-Sen olarak; yukarıdaki taleplerimiz karşılanıncaya kadar müdür ve müdür yardımcılarına verilecek muhakkiklik görevlerinin üyelerimizce kabul edilmemesi yönündeki yönetim kurulu eylem kararımız ilişikte sunulmuştur. 
Gereğini önemle arz ederiz.

            
         Akif KETEN                               Mustafa DAĞAŞAN
        Genel Sekreter                             Genel Başkan

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenmeb.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

1 Yorum