Eğitim-Bir-Sen'den ''Öğretmen Atamalarında Mülakat'' Açıklaması

Eğitim-Bir-Sen'den ''Öğretmen Atamalarında Mülakat'' Açıklaması

Eğitim-Bir-Sen: ''Öğretmenlik yetiştirmeden kariyer geliştirme süreçlerine kadar bir bütün olarak ele alınmalı''

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz, ‘Türkiye Yüzyılı’nda eğitim hamlesinin, yeniden Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun ve kariyer sisteminin konuşulduğu bir dönemde, öğretmen yetiştirme, atama ve mevcut eğitim kadrosunun niteliğini artırma çabalarının, mülakat tartışmalarının gölgesinde kalmasına üzüldüklerini ifade ederek, “Bugüne kadar olan uygulama örnekleri mülakatın, öğretmen adayının mesleki bilgi ve yeterlilik düzeyini ölçmekten uzak, adayın öğretmenlik mesleğine uygunluğunu ve yetkinliğini değerlendirmekte yetersiz olduğunu göstermektedir” dedi.

Talat Yavuz, Yozgat Şubesi’nin Genişletilmiş İl Divan Toplantısı’na katılarak eğitim gündemine, eğitim çalışanlarının çözüm bekleyen sorunlarına, sendikal çalışmalara, 7. Dönem Toplu Sözleşme sürecine ve elde edilen kazanımlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Belediye Başkanı Celal Köse, İl Millî Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdullah Neşeli’nin de iştirak ettiği toplantının açılışında konuşan Yavuz, öğretmen açığının kadrolu istihdam yerine ücretli öğretmenlik gibi insan haklarına aykırı yöntemlerle giderilmeye çalışılması, kariyer basamakları sisteminin yeniden belirsiz bir sürecin içine düşürülmesi, okul yöneticiliğinin kariyer meslek yerine ikincil görev olarak yürütülmeye çalışılması, okulların bütçe sorunu, yer değiştirme taleplerinin karşılanamaması gibi çözüme kavuşturulması gereken birçok sorun bulunduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Türkiye Yüzyılı’nda eğitim hamlesinin, yeniden Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun ve kariyer sisteminin konuşulduğu bugünlerde; öğretmen yetiştirme, atama ve mevcut eğitim kadrosunun niteliğini artırma çabalarının, mülakat tartışmalarının gölgesinde kalmasını üzülerek izliyoruz. Biz, geçmişte olduğu gibi bugün de ‘eğitim fakültelerine öğrenci alımından verilen eğitim içeriğine, fakülte kontenjanlarından özensiz dağıtılan formasyon belgelerine kadar bütün süreçleri kapsayacak, disipline edecek ve günün ihtiyaçlarına göre sürekli geliştirilecek bir sistem kurulmalıdır’ diyoruz. Öğretmen yetiştirme, atama, işbaşında eğitim gibi süreçlere dair kapsamlı bir sistem kurgulanmadan, mevcut hâliyle yapılacak mülakatlara dair çekincelerimizi muhafaza ediyoruz. Bugüne kadar olan uygulama örnekleri mülakatın, öğretmen adayının mesleki bilgi ve yeterlik düzeyini ölçmekten uzak, adayın öğretmenlik mesleğine uygunluğunu ve yetkinliğini değerlendirmekte yetersiz olduğunu göstermektedir. Mevcut hâliyle öğretmen niteliğini artırma yolunda katkısı olmayan ve adalet duygusunu zedeleyen mülakat uygulaması toplum vicdanında da kabul görmeyecektir. Öğretmen yetiştirme, atama ve öğretmen niteliğinin artırılması konusunda yapılacak sistem çalışmalarına katkıda bulunmaya, adalet-liyakat dengesini gözetmeye devam edeceğiz.”

Daha verimli ve nitelikli bir eğitim için ter döküyor, sorunlara çözüm bulunması için çalışıyoruz

Daha verimli ve nitelikli bir eğitim için ter döken, sorunlara çözüm bulunması için mücadele eden, mazlum ve mağdurların hakkını korumak için çaba sarf eden, eğitim çalışanları adına onlarca kazanıma imza atan bir sendika olduklarını vurgulayan Yavuz, “7. Dönem Toplu Sözleşme’de Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Kolu’nda önemli kazanımlar elde ettik. Öğretim yılına hazırlık ödeneğinin gösterge rakamına bağlanarak yüzde 64 oranında artırılması, önümüzdeki yıldan itibaren ikili eğitim yapılan eğitim kurumlarında görev yapan memur ve hizmetlilerin fazla çalışma karşılığının dört kat artırımlı ödenmesi, her ay en yüksek devlet memuru aylığının 1/12’si oranında ödenen eğitim öğretim ödeneğinin öğretim elemanlarına bir kat artırımlı olarak ödenmesi, öğretmenevi yöneticilerine yönetim görevi karşılığı ödenmekte olan ek ders ücretlerinde haftada dört saat artışa ilaveten bir saat daha artış yapılmasının karara bağlanması, yüz yüze eğitim yapılmayan eğitim kurumlarında soru ve soru kitapçığı hazırlama görevini fiilen yürüten öğretmenlere haftada ilave iki saat ek ders ücreti ödenmesi, öğretim görevlilerine geliştirme ödeneğinin ilave 10 puan daha artırılarak toplamda 20 puan artışla yüzde 70 oranında ödenmesi gibi 40 kazanıma imza attık” şeklinde konuştu.

Zoru kolay kılmaya devam edeceğiz

Zoru kolay kılmaya devam edeceklerini kaydeden Yavuz, “Rehavete kapılmayacağız. Emeğimizi çaldırmayacak, emek hırsızlarına nefes aldırmayacağız. Dünkü sorunlarımız bugünkülerden çok daha kolay değildi. Hepsini bir bir aştık, aşıyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenmeb.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.