Uzman ve Başöğretmenlikle İlgili Sorular ve Cevaplar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz gün 20. Milli Eğitim Şurası'nda Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Uzman ve başöğretmenlik hakkında da açıklama yapan Erdoğan'dan sonra bir açıklama da bugün Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'den geldi.
Öğretmen MEB olarak uzman öğretmenlik ve başöğretmenlikle ilgili en çok merak edilen soruları ve cevaplarını siz değerli okuyucularımız için derledik. Uzman ve başöğretmenlik nedir, nasıl olunur, maaş artışı ne kadardır? İşte tüm detaylar...
SORU 1: Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda düzenlenen başöğretmenlik ve uzman öğretmenliği de kapsayan yasa ne zaman yürürlüğe girecek?
CEVAP 1: Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun önümüzdeki hafta veya en geç takip eden hafta TBMM'ye gelerek 01.01.2022 tarihi itibariyla yürürlüğe gireceği tahmin edilmektedir. Henüz net bir tarih yoktur.
SORU 2: Uzman öğretmen nasıl olunur, şartları nelerdir, kademe ilerlemesi nedir?
CEVAP 2: Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında 10 yıl fiilen görev yapmış öğretmenler uzman öğretmenlik sınavına girmeye hak kazanır. Bu sürelerin değerlendirilmesinde sözleşmeli öğretmenlikte geçen süre, askerlik, doğum izni, çeşitli sebeplerle ücretsiz izin, raporlu gün vb. durumların hangilerinin sayılıp sayılmayacağı kanun metni yasalaşınca belli olacaktır. Gerekli şartlarda 10 yılını tamamlamış öğretmenler, belirli bir süre yüz yüze veya online/çevrimiçi eğitime tutulacak, ardından yapılacak yazılı sınav sonrasında başarılı olurlarsa öğretmen olan unvanları uzman öğretmen olacaktır. Uzman öğretmenlerin maaşları bin lira artırılacak ve 1 derece verilecektir. Yani uzman öğretmenliği kazandığı esnada derece ve kademesi 3/1 olan öğretmenin yeni derece ve kademesi 2/1 olacaktır.
SORU 3: Yüksek lisansını tamamlamış öğretmenler 10 yılını doldurduktan sonra uzman öğretmenlik sınavına girmeden uzman öğretmen olacak mı?
CEVAP 3: Tezli veya tezsiz yüksek lisansını tamamlamış öğretmenler 10 yıllık çalışma süresini doldurduktan sonra eğitime alınmadan veya eğitime alınıp sınava girmeden uzman öğretmen unvanını alacak. Bu hususta yine Öğretmenlik Meslek Kanunu ile netleşecek önemli hususlardan biri ise yüksek lisans yapılmış alanın eğitim ile ilintili olup olmamasının aranıp aranmayacağıdır.
SORU 4: Başöğretmen nasıl olunur, şartları nelerdir, kademe ilerlemesi nedir?
CEVAP 4: Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında 10 yıl fiilen uzman öğretmen olarak görev yapanlar, başöğretmenlik sınavına girmeye hak kazanacaktır. Sınavda başarılı olan uzman öğretmenlere başöğretmen unvanı verilecek ve maaşları 2 bin lira artırılacaktır. Ayrıca bu öğretmenlere 1 derece verilecektir. Uzman öğretmenken başöğretmenlik sınavını kazanan ve derece kademesi 2/1 olan başöğretmenin yeni derece ve kademesi 1/1 olacaktır. Öğretmen ile başöğretmen arasındaki maaş farkı 2 bin lira olacaktır.
SORU 5: MEB'de uzman öğretmen ve başöğretmen var mı?
CEVAP 5: Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında 2006 yılında bir defa yapılan sınav sonrasında 83 bin 350 uzman öğretmen, 100 başöğretmen bulunmaktadır. Bu öğretmenlerden ne kadarının hala fiilen görev yaptığı ne kadarının emeklilik, ölüm, istifa vb. nedenlerle MEB'den ayrıldığı bilinmemektedir. Bu öğretmerden öğretmenlere göre uzman öğretmenlerin maaşı yaklaşık 350 lira, başöğretmenlerin maaşı ise yaklaşık 800 lira fazla olarak ödenmektedir.
SORU 6: 1. derecede olan öğretmenlerden uzman öğretmenliğe veya başöğretmenliğe geçenlerin derece ilerlemesi nasıl olacak?
CEVAP 6: Uzman öğretmenlik veya başöğretmenlik unvanı hak eden öğretmenlerden 1. derecede olanların kademeleri en fazla 4'e kadar ilerleyebilecek, derece ve kademesi 1/4 olan öğretmenlerin artık ilerleyebileceği bir derece ve kademesi olmadığı için aynen kalacaktır.
Öğretmenlik Meslek Kanunuyla ilgili detaylar netleştikçe sitemizde bulabileceksiniz. Bizi takip etmeye devam ediniz.
OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER
Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Öğretmenmeb.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.