LİYAKAT-SEN'DEN ÖSYM'YE SINAV GÜVENLİĞİ UYARISI

Ülkemizde gerçekleştirilen sınavların güvenliği; geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin emeklerinin karşılığını bulması açısından son derece önemlidir. Sınır güvenliği nasıl vatanın namusu ise sınav güvenliği de eğitim sisteminin namusudur.

SENDİKALAR 13.06.2022, 22:37
LİYAKAT-SEN'DEN ÖSYM'YE SINAV GÜVENLİĞİ UYARISI

Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerimizde Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı e-Sınav Merkezlerinde görüntülü görüşme özellikli, düğme şeklinde gizli kamerası bulunan, toplu iğne başı ebatlarında kulak içine takılan hoparlör vasıtasıyla sınav sorularının dışarıya çıkarılması ve cevaplarını sesli olarak dışarıdan adaya iletilmesi yöntemi ile kopya çekildiği tespit edilmiş, olup savcılıklarca işlem başlatıldığı ulusal basına yansımıştır.

Sınav binaları adaylara ilan edildikten sonra okul binalarında eğitim öğretim hizmeti verilmeye devam edildiğinden elektronik kopya düzeneklerinin sınav binasına önceden yerleştirilmesi mümkündür. ÖSYM teknolojik gelişmeleri takip ederek sınav güvenliği önlemlerini almalıdır. Sınav salonlarına sinyal kesici jammer cihazı yerleştirilmesi ve Sınav binaları belli olduktan sonra sınav binalarına giriş çıkışların engellenmesi yönünde düzenlemeler sınav güvenliğini arttıracaktır. Günümüzde otomobil anahtar kumandasına benzeyen piyasadan uygun fiyata temin edilebilen sinyal kesici jammer cihazları bile bulunmaktadır.

ÖSYM mevzuatı gereği sadece Doktor raporuyla insülin pompası gibi elektronik cihazla sınava giren adayların olduğu salonlara sinyal kesici jammer cihazı yerleştirmektedir. Oysa sınav güvenliğini sağlamak için tüm salonlara bu cihazlardan yerleştirilmesi gerekmektedir.

 YKS sınavlarının yapılmasına sayılı günler kaldığından binlerce sınav salonuna sinyal kesici jammer cihazı temin edilemeyeceğinden ÖSYM İl ve İlçe Temsilciliklerinde bulunan cihazlardan sınav binalarına en az bir adet dağıtılmak suretiyle; bina cihaz yöneticisi kontrolündeki sinyal kesici jammer cihazları sınav salonlarında gezdirilerek belirli süreli olarak çalıştırmalıdır.


Emir KAZAK
Liyakat Sen Genel Başkanı 

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
2024 yaz döneminde tayin isteyecek misiniz?