Enflasyon Oranları  Yeniden Hesaplansın Talebi

Enflasyon Oranları Yeniden Hesaplansın Talebi

Hürriyetçi Eğitim Sendikası Ağrı İl Temsilciliği olarak TÜİĶ'e resmi yazıyla başvurarak; enflasyon oranının, ülkemizdeki hayat pahalılığı dikkate alınarak, tekrar hesaplanmasını talep ettik. Açıklanan enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığını düşünüyoruz. 4 yıllık bir öğretmenin maaşında reel enflasyon artışı sağlanmadığı için emekli olana kadar kaybı 800 bin TL yi geçiyor.

TÜİK tarafından yayınlanan Tüketici Fiyat Endeksi oranlarıyla Ağrı ilimizdeki eğitim emekçileri nezdinde Ağrı Halkının, temel tüketim ürünlerinde, son bir yılda maruz kaldığı fiyat artış oranları birbirini tutmamaktadır. Aşağıdaki tablodan anlaşılacağı üzere; akaryakıt, elektrik, ekmek, et, yumurta, patates vb. temel tüketim ürünlerine yüzde yüzün üzerinde zam gelmesine rağmen TÜİK tarafından son bir yıllık Nisan 2022 TÜFE oranı %69,97 olarak açıklanmıştır.

Enflasyon oranlarının düşük açıklanmasıyla memur ve memur emeklileri kümülatif olarak zarar etmektedir. Şöyle ki; görevdeki memur ile memur emeklilerinin aylık ücretlerine; 2022 yılı ilk altı ay için, toplu sözleşme artışı yüzde 5, enflasyondan kaynaklı yüzde 23,45 oranında artış ve yüzde 2,50 oranında ilave zamla birlikte 2022 yılı ocak ayından geçerli olmak üzere toplamda yüzde 30,95 artış yapılmıştır.

Memur ve memur emeklilerinin yaşadığı enflasyon oranı TÜİK'in açıkladığı oranlardan fazladır. Başkanlığınızın açıkladığı verilere göre 2021'de yıllık enflasyon yüzde 36,08 olurken bağımsız topluluklarca hesaplanan 2021 Aralık ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 82,81 çıkmıştır. İki hesaplamanın arasında yüzde 46,73 oranında kaybımız söz konusudur.

Eğer gerçek enflasyon oranlarına göre memur ve memur emeklisinin maaşlarında artış yapılsaydı yüzde 77.81 oranında enflasyon farkı ve yüzde 2.50 oranında ilave zamla birlikte 80,31 oranında maaş artışı sağlanmış olacaktı.

Örneğin; 2021 yılı Aralık ayında 5 bin TL maaş alan 4 yıllık bekâr bir öğretmenin maaşı yüzde 80,31 oranında artsaydı 4015,50 TL artış ile 9015,50 TL’ye yükselecekti. Oysa bu öğretmenimizin maaşı şu anda yüzde 30,95 oranında artış ile 6547,50 TL’de kalmıştır. Hesaplamaya konu olan öğretmenimizin kaybı 2468 TL’dir. Bu öğretmenin 29 yıl sonra emekli olacağı varsayıldığında kümülatif zararı, bugünün parasıyla, 800 bin TL’yi geçmektedir.

Görüleceği üzere, düşük enflasyon oranı açıklamak; memur ve memur emeklisini yoksulluk sınırında yaşamaya mahkûm etmektir. Emeğini hiçe saymaktır.

Tüketici fiyat endeksi oranlarının; ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar ve hayat pahalılığı göz önüne alınarak yeniden hesaplanması; geçim sıkıntısı çeken eğitim emekçilerini bir nebze olsun rahatlatacaktır.

 
Serdar GÜNDÜZ             
Hürriyetçi Eğitim Sen Ağrı İl Temsilcisi

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenmeb.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.