Uzman/Başöğretmenlik Maaş Karmaşası: Bin Lira, 2 Bin 250 Lira, 3 Bin Lira...

Uzman/Başöğretmenlik Maaş Karmaşası: Bin Lira, 2 Bin 250 Lira, 3 Bin Lira...

Uzman öğretmenler ve başöğretmenlerin maaş farkı 2023 yılında ne kadar olacak? İşte tüm detaylar...

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaklaşık 2 yıl önce Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun çıkarılacağını, uzman öğretmenlere ilave bin lira ve bir derece ilerlemesi, başöğretmenlere ise ilave 2 bin lira ve bir derece ilerlemesi verileceğini açıklamıştı.

 Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Öğretmenlik Meslek Kanunu çalışması tamamlandı ve 14 Şubat 2022 Pazartesi Günü çıkarılan Resmi Gazete'de yayımlandı. Akabinde Milli Eğitim Bakanlığı Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği 12 Mayıs 2022 Perşembe Günü çıkarılan Resmi Gazete'te yayınlandı.

  Kamuoyunda uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik yazılı sınavı olarak bilinen Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı(ÖKBYS) tüm tartışmalara ve tepkilere rağmen 19 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde sınava giren öğretmenlerin istatistiklerini paylaştı ve aynı gün öğretmenler sınav sonuçlarını öğrendi.

  Tartışmalar devam ederken ve Anayasa Mahkemesinden Öğretmenlik Meslek Kanunu'na dair karar beklenirken uzman öğretmenlerin ve başöğretmenlerin maaş farkının ne kadar olacağı da yaklaşık 600 bin öğretmen tarafından merak edilmektedir. Uzman öğretmenlerin maaş farkı 2023 Ocak ayı itibariyla ne kadar olacak? Başöğretmen maaşı kaç lira olacak? Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in dediği gibi uzman öğretmenlere 3 bin lira, başöğretmenlere ise ilave 5 bin lira mı ödenecek? gibi soruların yanıtlarını arayacağız.

  Öncelikle başkan Erdoğan'ın yaklaşık 2 yıl önce açıkladığı uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için bin ve 2 bin liralık ilave ödemenin yapılmayacağını vurgulamak gerekir. Erdoğan'ın açıklamalarının ardından 2022 Ocak, 2022 Temmuz zammı gerçekleşti ve 2023 Ocak zammıyla birlikte bu tutarlar memur maaş zammı oranında artmış olacaktır. Dolayısıyla uzman öğretmenlere ilave bin lira, başöğretmenlere ilave 2 bin lira verilmeyecek, daha fazla ödeme yapılacaktır.

 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay bugün yaptığı bir açıklamada 2023 yılı ocak ayı itibariyla uzman öğretmenlere yaklaşık 2 bin 250 lira, başöğretmenlere ise yaklaşık 4 bin 500 lira iave ödeme yapılacağını açıkladı. Oktay'ın açıklamaları son 5 aylık enflasyon verileri ve Aralık ayı enflasyon tahminine göre en doğru rakamları ifade etmektedir.

 Şimdi net tutarlara bakalım: 2022 yılı Temmuz ayından Kasım ayına kadar 5 aylık enflasyon %14,04 olarak gerçekleşti. 2022 yılı Temmuz ayında yapılan %7 zam düşünüldüğünde Ocak zammı için %7,04 enflasyon farkı oluştu. 6. Dönem Toplu Sözleşme gereği 2023 Ocak- Haziran dönemi için %8 zam yapılacağı enflasyon farkıyla birlikte ele alındığında Aralık enflasyonu hariç Ocak ayı zam oranı şu an için %15,04 olarak gerçekleşecek.

  Buna göre(%15,04);

 Uzman öğretmenlere ödenecek ek tazminat 2.054,42 TL, başöğretmenlere ödenecek ek tazminat ise 4.108,84 TL olacaktır. 

  Aralık ayı enflasyonu %3 olursa(%18,46 oranında zam);

 Uzman öğretmenlere ödenecek ek tazminat 2.120,02 TL, başöğretmenlere ödenecek ek tazmiant ise 4.240,04 TL olacaktır.

 Uzman öğretmenlere ve başöğretmenlere ödenecek ek tazminat her zam döneminde memur maaş zammıyla orantılı olarak altı ayda bir artacaktır. Ocak ayında refah payı verilmesi durumunda da bu tazminat yükselecektir ancak seyyanen bir zam verilmesi gündeme gelirse bu husus tazminatlar üzerine yansımayacaktır.

  Dolayısıyla kamuoyunda uzman/başöğretmenlere bin lira-2 bin lira, 3 bin lira-5 bin lira gibi ilave ödemelerin yapılacağı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamakta olup, net tutarlar 2 Ocak'ta TÜİK'in Aralık ayı TÜFE verilerini açıklamasıyla belli olacak olup, olası bir refah payı ilavesi durumunda da uzman/başöğretmenler için ödenecek ek tazminat tutarları artacaktır.

 Öte yandan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun 8. maddesi gereğince her derecede öğretmenin ek göstergesi yükseleceğinden uzman/başöğretmenlik unvanından bağımsız olarak bir maaş artışı olacaktır. Ayrıca uzman öğretmen veya başöğretmen olmaya hak kazananların 1 derece ilerlemesi olacağından bu husus da maaşları artıracaktır.

  Uzman/başöğretmenlik unvanından kaynaklı ek ödeme, öğretmenlerin derecelerine göre ek göstergelerin artması ve uzman/başöğretmenlerin derece ilerlemelerinden kaynaklı maaş artışları ayrı ayrı değerlendirilmelidir. 

 OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER

  

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenmeb.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

3 Yorum