Öğretmenlerin Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği Gelecek Haftadan İtibaren Ödenecek

Öğretmenlerin Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği Gelecek Haftadan İtibaren Ödenecek

Kırtasiye parası ve eğitim öğretime hazırlık ödeneği olarak da bilinen öğretm yılına hazırlık ödeneği 2022-2023 yılında ne zaman yatacak ve ne kadar ödenecek?

 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ek 32. maddesine göre eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda olup fiilen görev yapan öğretmenlere bilindiği üzere her yılın eylül ayında öğretmenler arasında ve kamuoyunda kırtasiye parası olarak da bilinen öğretime hazırlık ödeneği ödemesi yapılmaktadır.

 657 sayılı Kanun'un ek 32'nci maddesi uyarınca verilecek öğretim yılına hazırlık ödeneği; öğretim yılının başladığı aydan sonra ve birinci dönem ders yılının sonundan önce göreve başlayanlara %75'i, birinci dönem ders yılından sonra ve ikinci dönem ders yılının sona ermesinden önce göreve başlayanlara ise %50'si oranında yapılır. Kısacası 12 Eylül 2022 tarihi öncesinde görevde olan öğretmenlere öğretime hazırlık ödeneğinin tamamı, ilk dönem içinde göreve başlayanlara %75'i, sömestrda göreve başlayanlara %50'si kadarı ödeme yapılır.

 Öğretime hazılık ödenekleri yetkili sendika ve Kamu İşveren Heyeti taraflarınca yapılan toplu sözleşmelerde belirlenir. Ödeme, hem devlet okullarında görev yapan hem de özel okullarda görev yapan öğretmenlere yapılır. Öğretime hazırlık ödeneği her yılın eylül ayı bitmeden muhakkak ödenir.

 6. Dönem Toplu Sözleşme gereği  öğretime hazırlık ödeneği 2022-2023 eğitim öğretim yılı için 1.325,00 TL, 2023-2024 eğitim öğretim yılı için 1.400,00 TL olarak belirlenmiştir. Yapılacak ödeme damga vergisi kesintisi sonrasında yapılır. Ayrıca bazı il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri sözleşmeli öğretmenlerden %14'lük SGK kesintisi yaptıktan sonra ödemeyi yapabilir.

 Buna göre;

 1- 2022-2023 eğitim öğretim yılı öğretime hazırlık ödeneği 1-30 Eylül 2022 tarihlerinde ödenecektir. Mevzuata göre ödemenin Ekim ayında yapılma ihtimali yoktur. Ödemeler, il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine göre değişiklik gösterse de genellikle Eylül 3. haftası yapılmaktadır. (Maaşlar ödendikten sonra)

 2- Kadrolu öğretmenlere ve SGK kesintisi yapılmayan sözleşmeli öğretmenlere binde 8 oranındaki damga vergisi kesintisi sonrasında 1.314,40 TL net ödeme yapılacaktır.

 3- SGK kesintisi yapılan sözleşmeli öğretmenlere ise 1.130,38 TL net ödeme yapılacaktır.

 4- Herhangi bir nedenle ücretsiz izinde bulunan öğretmene öğretime hazırlık ödeneği ödenmemektedir.

 OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER

HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenmeb.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

5 Yorum