2022 Temmuz Ayında Öğretmenlerin Maaşları Ne Kadar Artacak?

2022 Temmuz Ayında Öğretmenlerin Maaşları Ne Kadar Artacak?

Temmuz ayında öğretmenlerin maaş ve ek ders ücretleri ne kadar artacak? Enflasyon farkı ne olacak? Ek iyileştirme yapılacak mı?

 6. Dönem Toplu Sözleşmede hükümet adına başkanlığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yaptığı Kamu İşveren Heyeti ile yetkili sendika Memur Sendikaları Konfederasyonu(Memur-Sen) arasında mutabık kalınan hükümlere göre öğretmenleri de kapsayan kamu personeline 2022 yılı için %5+7 ve 2023 yılı için %8+6 enflasyon farkları ile birlikte altı aylık dönemler halinde zam yapılması kararı çıkmıştı.

  Toplu sözleşmenin gerçekleştiği ağustos ayından bu yana enflasyon son 15-20 yılın en yüksek tırmanışını gerçekleştirmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklaması ile 2022 yılı için kararlaştırılan %5'lik zamma ilave %2,5 zam ile toplam %7,5 zam ve enflasyon farkı öğretmenlerin maaşlarına ocak ayından itibaren yansıtılmıştı.

  TÜİK tarafından 2022 yılı ocak ayı enflasyonu %11,10, şubat ayı enflasyonu %4,81 ve mart ayı enflasyonu %5,46 olarak açıklanmış ve yıllık enflasyon ise %61,14'e kadar çıkmıştı. 3 aylık kümülatif enflasyon ise %22,80 olarak belirlenmişti. Sadece 3 aylık dönemde enflasyon farkı %15,30 olarak karşımıza çıkmış, temmuz ayındaki %7 zam ile birlikte %22,30 oranındaki zam kesinleşmişti.

 Nisan ayının ortalarında olduğumuz şu günlerde nisan ayında da enflasyonun %5-6 bandında artacağı tahmin edilmekle birlikte mayıs ve haziran aylarında gerçekleşecek enflasyon ile birlikte öğretmenlerin 2022 yılı temmuz ayı maaş, ek ders ve diğer ödemelerine yansıtılacak zam oranı kesinleşmiş olacak.

 Enflasyonun seyri temmuz ayına kadar %5-6 bandında devam ederse altı aylık enflasyon %45 bandına, enflasyon farkı %38 bandına ve öğretmenlere temmuz ayında yapılacak zam miktarı da %45 dolaylarına çıkmış olacak.

 Buna göre,

 1-Temmuz ayına kadar geçen süreçte enflasyon her ay sıfır çıksa dahi öğretmenlerin maaşı %22,30 oranında zamlanacak olup en düşük öğretmen maaşı yaklaşık 8 bin 400 liraya, brüt ek ders ücreti ise yaklaşık 40,35 liraya yükselmiş olacak.

 2- Enflasyonun seyri temmuz ayına kadar geçtiğimiz aylara benzer bir şekilde artmaya devam ederse öğretmenlerin maaşı yaklaşık %45 oranında zamlanacak, en düşük öğretmen maaşı yaklaşık 9 bin 940 liraya, brüt ek ders ücreti ise yaklaşık 48 liraya yükselecek. Bu ihtimalin gerçekleşmesi diğer ihtimallere nazaran daha güçlü görünümlüdür.

 3- Enflasyonun seyri 2021 yılı aralık ayı ve 2022 yılı ocak ayındaki gibi aylık %10-15 civarında sert bir şekilde artarak devam ederse temmuz ayındaki zam oranı %75 civarına kadar çıkabilecek. Böylece en düşük öğretmen maaşı yaklaşık 11 bin 990 lira ve brüt ek ders ücreti yaklaşık 57 liraya yükselecek.

 Bu ihtimallerle birlikte temmuz ayında 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerine 1 yıldan daha az bir süre kaldığı için memur ve memur emeklilerine ayrıca bir iyileştirme yapılması da gündeme gelebilir.

 Tüm bu veriler, ihtimaller ışığında öğretmen maaşlarının ne kadar zamlandığı, kaç liraya yükseldiği ancak o yükselişin alım gücüne etkisi ile ölçülebilir. Dolasısıyla öğretmen maaşları artarken alım gücünün azalıyor olması bir zam değil, tam tersine özellikle son 2-3 yılda olduğu gibi büyük bir kayıptır.

  OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenmeb.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.