Öğretmenlerin Nöbet Görevleri İle İlgili Yönetmelik Maddesi

Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğine Göre Öğretmenlerin Nöbet Görevleri İle İlgili Detayları Sizlerle Paylaşıyoruz...

KAMU HABER 22.11.2021, 20:58 22.11.2021, 22:33
Öğretmenlerin Nöbet Görevleri İle İlgili Yönetmelik Maddesi

Öğretmenlerin nöbet görevleri ile ilgili detaylar, Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 44. Maddesinde yer almaktadır.

Öğretmenlere haftada birden fazla nöbet görevi verilir mi? Hamile öğretmenler nöbet tutar mı? Nöbet görevi ilk ders başlamadan kaç dakika önce başlar? Nöbete gelmeyen öğretmenin durumu ne olur? 

''Müdür yardımcısı ve öğretmenlerin nöbet görevi'' başlıklı yönetmelik maddesine göre öğretmenlerin nöbet görevlerine ilişkin detaylar şu şekildedir:

  • (1) Müdür yardımcıları, okulda kendilerine verilen nöbet görevini yerine getirir, nöbetçi öğretmen ve öğrencileri izler, nöbet raporlarını inceler, varsa sorunları müdür başyardımcısına veya müdüre bildirir.
  • (2) Bağımsız anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıfı öğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar.
  • (3) Müdür yardımcısı ve öğretmen sayısı yeterli olmayan okullarda müdür yardımcısı ve öğretmenlere haftada birden fazla nöbet görevi verilir. Öğretmen sayısı iki ve daha az olan uygulama sınıflarında bölüm şefi de nöbet tutar.
  • (4) İlköğretim kurumlarında; okulun bina ve tesisleri ile öğrenci mevcudu, yatılı, gündüzlü, normal veya ikili eğitim yapma gibi durumları göz önünde bulundurularak okul müdürlüğünce düzenlenen nöbet çizelgesine göre öğretmenler, normal eğitim yapan okullarda gün süresince, ikili öğretim yapan okullarda ise kendi devresinde nöbet tutarlar.
  • (5) Öğretmen, birden fazla okulda ders okutuyorsa aylığını aldığı okulda, aylık aldığı okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet tutar.
  • (6) Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, bayanlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere nöbet görevi verilmez. Ancak ihtiyaç duyulması hâlinde bu öğretmenlere de nöbet görevi verilebilir.
  • (7) Hamile öğretmenlere, doğuma üç ay kala ve doğumdan itibaren bir yıl süre ile nöbet görevi verilmez.
  • (8) Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir.
  • (9) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.
  • (10) Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülerek okul yönetimince nöbetçi öğretmen görev talimatnamesi hazırlanır. Bu talimatname, öğretmenlere yazılı olarak duyurulur.
  • (11) Engelli çocuğu bulunan öğretmenlerin nöbetlerinin belirlenmesinde tercihlerine öncelik verilerek düzenleme yapılır.

OGRETMENMEB.COM

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
2024 yaz döneminde tayin isteyecek misiniz?