MEB'den ''Sosyal Tesisler Modülü'' Konulu Genelge

MEB'den ''Sosyal Tesisler Modülü'' Konulu Genelge

MEB Strateji Geliştirme Başkanlığının ''Sosyal Tesisler Modülü'' Konulu ve 06.03.2024 Tarihli Genelgesi Haberimizde...

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı sosyal tesislere ait mali istatistikler (Mizan bilgileri) ile ilgili iş ve işlemler, İlgi (a) Kanun'un Dördüncü Kısım İkinci Bölüm “Mali İstatistikler” Kapsam, temel ilkeler ve kurumsal çevre başlıklı 52’nci maddesi hükümleri çerçevesinde Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. İlgi (b) Tebliğ ile Bakanlığımız sosyal tesisleri (öğretmenevi, eğitim ve dinlenme tesisleri, misafirhane, kreş, anaokulu, spor tesisi, yemekhane vb. sosyal tesisler) genel yönetim sektörü kapsamına dâhil edilmiş bulunmaktadır.

Sosyal tesislerimize ait mali istatistik veri girişlerinin https://muhasebat.hmb.gov.tr/kbs-uygulamalar veya www.kbs.gov.tr internet adresinde Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sisteminde (KBS) yer alan mizana, defterdarlık muhasebe müdürlüklerince verilmiş olan şifrelerin kullanılması suretiyle yapılması İlgi (c) Genelge ile istenmiş bulunmakta ve Başkanlığımız tarafından İlgi (c) Genelge ile Hazine ve Maliye Bakanlığının sistemine veri girişleri düzenli olarak yapılmaktadır.

Bakanlığımıza bağlı sosyal tesislerin mali istatistiklerinin, Hazine ve Maliye Bakanlığı sistemine aktarılması Başkanlığımız koordinesinde, Bakanlığımız Bilişim Sistemleri (MEBBİS) içerisinde oluşturulan Sosyal Tesisler Modülü’nden elde edilen veriler kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Bu modül aracılığıyla sosyal tesislerimize ilişkin elde edilen mali istatistikler konsolide edilerek, Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığının KBS sistemi içerisinde yer alan Mizan Mali Tablosu’na aktarılmaktadır.

MEBBİS Sosyal Tesisler Modülü mali istatistik veri girişlerinin aşağıdaki hususlar dikkate alınarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

  1. İl millî eğitim müdürlükleri, MEBBİS yöneticileri kanalıyla kendi müdürlüklerinde Sosyal Tesisler Modülü’nden sorumlu olan personele ve müdürlüklerine bağlı sosyal tesislerde (öğretmenevi, eğitim ve dinlenme tesisleri, misafirhane, kreş, anaokulu, spor tesisi, yemekhane vb. sosyal tesisler) görevli bir personele kullanıcı adı ve şifresi vereceklerdir. Sosyal Tesisler Modülü’nden sorumlu personelde görev değişimi olması durumunda iş ve işlemlerin aksamaması için ivedilikle yeni personel ataması yapılacaktır. Konu ile ilgili sorumluluk il millî eğitim müdürlüklerine aittir.
  2. Tesislerimize ait mali istatistiklerin Sosyal Tesisler Modülü’ne aylık ve düzenli olarak girilmesinden ve verilerin Strateji Geliştirme Başkanlığına ulaştırılmasından il millî eğitim müdürlükleri sorumludur. Veri akışının Bakanlığımıza aksatılmadan ve en doğru şekilde sağlanması, bu hususta azami dikkat gösterilmesi gerekmektedir.
  3. Sosyal tesislerimize ait mali istatistiklerin (Mizan bilgileri) MEBBİS içerisinde yer alan Sosyal Tesisler Modülü’ne giriş işlemleri ile ilgili takvim aşağıdaki gibidir;
  • Kurum Müdürlükleri - Giriş ve Onay İşlemi; Her ayın 1’i ile 15’i arası,
  • İl Millî Eğitim Müdürlükleri – Kontrol ve Onay İşlemi; Her ayın 16’sı ile 20’si arası.

Kurum müdürlükleri her ayın 15’inci gününe kadar onay işlemlerini tamamlayarak il millî eğitim

müdürlüklerine gönderecek, il millî eğitim müdürlükleri de her ayın 20’nci günü akşamına kadar kontrol ve onay işlemlerini tamamladıktan sonra MEBBİS üzerinden Strateji Geliştirme Başkanlığına verileri ulaştıracaktır.

  1. Millî Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından, İlgi (b) Tebliğ gereğince Bakanlığımız sosyal tesislerine ait mali istatistikler (Mizan bilgileri) süresi içerisinde Hazine ve Maliye Bakanlığı KBS sistemine aktarılmaya devam edecektir.
  2. Bakanlığımıza bağlı sosyal tesisler, elde ettiği gelirlerinin tamamını genel bütçeye kaydedip giderlerinin tamamını genel bütçeden karşılıyor ise Sosyal Tesisler Modülü’ne herhangi bir veri girişi yapmayacaktır. Bunun dışında kalan ve işletme geliri sağlayan tüm sosyal tesislerin mali istatistiklerine ilişkin verileri Sosyal Tesisler Modülü aracılığıyla Başkanlığımıza ulaştırması gerekmektedir.
  3. Bakanlığımıza ait sosyal tesislerin mali istatistik mizan bilgilerinin Sosyal Tesisler Modülü’ne aktarılmasında ekte yer alan açıklamalara ve muhasebe ilkelerine dikkat edilecek, mali istatistiklere ilişkin veriler en doğru, şeffaf ve hızlı bir şekilde Başkanlığımıza ulaştırılacaktır.
  4. Sosyal tesislerimiz, muhasebe uygulamaları ile ilgili detaylı bilgilere ve Bakanlığımız tarafından kullanılan tek düzen muhasebe hesap planına, MEBBİS’te yer alan Sosyal Tesisler Modülü ile Hazine ve Maliye Bakanlığının www.muhasebat.gov.tr internet adresinden ulaşabilecektir.

Bakanlığımıza bağlı sosyal tesislere ait mali istatistiklerin, İlgi (a) Kanun’un 53’üncü maddesinde yer alan “52’nci maddenin son fıkrasına (Ek fıkra:24/7/2008-5793/34 md.) göre belirlenen kamu idarelerinden, mali istatistiklerine esas verilerini süresinde göndermeyenlere Hazine ve Maliye Bakanlığınca bir ay ek süre verilir. Ek süre sonunda da verilerin gönderilmemesi halinde, Hazine ve Maliye Bakanlığının talebi üzerine ilgili kamu idaresinin üst yöneticileri tarafından mali hizmetler birimi yöneticisi ile muhasebe yetkilisine, her türlü aylık, ödenek, zam ve tazminat dâhil yapılan bir aylık net ödemeler toplamı tutarında idari para cezası verilir. İdari para cezası uygulanmış olması bilgi verme yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. İdari para cezaları, bu kanunun 73’üncü maddesi hükümlerine göre tahsil edilir.” hükmüne istinaden herhangi bir yaptırımla karşılaşılmaması için ilgili sosyal tesislerin merkez harcama yetkilileri ile il millî eğitim müdürlüklerinin gereken tedbirleri almaları gerekmektedir.

İlgi (c) Genelge yürürlükten kaldırılmış olup yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda, Bakanlığımıza bağlı sosyal tesislere ait mizan bilgilerinin İlgi (b) Tebliğ’de belirtilen süreler içerisinde Sosyal Tesisler Modülü’ne girişinin saydamlık, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine bağlılığın sağlanarak, zamanında ve en doğru şekilde aktarılabilmesi için ilgili sosyal tesislerin merkez harcama yetkilileri ile il millî eğitim müdürlüklerinin gerekli hassasiyeti göstermeleri hususunda;

Bilgilerini ve gereğini arz/rica ederim.

Yusuf TEKİN

Millî Eğitim Bakanı

Yazının ekleri için TIKLAYINIZ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenmeb.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.