Öğretmen MEB, Öğretmene Dair Her Şey, Öğretmen Haber, MEB Öğretmen, MEB Personel Haberleri, Öğretmen Atamaları, Milli Eğitim Bakanlığı Haberleri, MEB Yönetici Atamaları, EKYS

EBS'den 20 Maddelik Teklif: Hayata Geçmesi İçin Mücadele Edeceğiz

SENDİKALAR

Eğitimciler Birliği Sendikası(EBS), Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun değişmesi için ve bir dizi yeni taleplerini kamuoyu ile paylaştı.

 Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, resmi Twitter hesabından paylaştığı EBS'nin sahanın sesinin duyulmasına yönelik 20 isteğini sıraladı. Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun geliştirilmesi, sahanın beklentilerini karşılayan ''Kanun Tasarı''sında 20 madde var.

 İşte EBS'nin istekleri

Öğretmenlik Meslek Kanunu beklentileri karşılayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir


TBMM tarafından 3/2/2022 tarihinde kabul edilen 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlik mesleğini düzenleyen müstakil bir kanun beklentisini karşılama yönünde olumlu bir adım olmanın ötesine geçememiş, öğretmenlerin beklentilerini karşılayamamıştır.

Meslek kanununun, kariyer basamaklarının yeniden hayata geçirilmesi, uzman ve başöğretmenlere ücret ve ilave derece artışı getirilmesi, adaylık sürecindeki yazılı sınavın kaldırılması, öğretmenlere 3600 ek gösterge verilmesi gibi önemli özlük hakları ihtiva etmesi yönüyle öğretmenlerimizin beklentilerini ve Eğitim-Bir-Sen’in toplu sözleşme masasına taşımış olduğu taleplerini karşıladığını, ancak ‘meslek kanunu’ olarak nitelendirilmeyi hak edecek içerikten yoksun olduğunu ifade etmiş; bir milyonu aşkın öğretmenin hak, yetki, görev ve sorumlulukları noktasında bir meslek kanununda olması gerekenleri kapsamadığını, ilave düzenlemelere ihtiyaç olduğunu dile getirmiştik.

Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerin beklentilerini karşılayacak bir içerikle yeniden düzenlenmelidir. Bu nedenle hazırladığımız ve Millî Eğitim Bakanlığı’na, TBMM Başkanlığı’na, Meclis’te grubu bulunan partilerin yöneticilerine sunacağımız kanun taslağında şu öneriler yer almaktadır:

-Öğretmenlik, “özel bir ihtisas mesleği” olarak ele alınmalı, resmî eğitim kurumları ile diğer kamu kurumlarında öğretmenlik, öğretmen kadro unvanındaki kadrolu memurlar eliyle yürütülmelidir.

-Öğretmen kadrosuna yapılacak atamalarda, sadece Kamu Personeli Seçme Sınavı puan üstünlüğü esas alınmalı; kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olmak adaylığa son verme şartları arasından çıkarılmalıdır.

-Kariyer basamaklarında ilerleme, sadece öğretmenlikteki hizmet süresi ile eğitim programı ve mesleki çalışmaya dayalı olarak tasarlanmalı; öğretmenlikte 8 yılını tamamlamış olanlar uzman öğretmenlik, 12 yılını tamamlamış olanlar başöğretmenlik unvanı alabilmelidir.

-Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen eğitim programından, doktora eğitimini tamamlayanlar ise uzman öğretmen ve başöğretmen unvanı için öngörülen eğitim programından muaf tutulmalıdır. Öğretmenlikte en az 8 yıl hizmeti bulunanlardan doktora eğitimini tamamlayanlar başöğretmen unvanı alabilmelidir.

-Öğretmen unvanlı kadrolarda bulunmakta iken, fiilen öğretmenlik yapmayanlar veya sonrasında öğretmen kadrosu dışındaki kadrolara atananlara da uzman/başöğretmenlik için başvuru hakkı tanınmalıdır.

-Eğitim kurumu müdürlüğü, eğitim kurumu müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı öğretmenliğin yanında ikinci görev kapsamında yürütülmeli; ancak dört yıl veya daha fazla süreli görevlendirmeler, özlük hakları, atama ve terfi yönünden şube müdürü kadrosunda geçirilmiş sürelerden sayılmalıdır.

-Eğitim kurumu yöneticiliğine görevlendirilmek için Millî Eğitim Bakanlığı’nca yapılacak yazılı sınavda başarılı olmak şartı aranması yeterli görülmeli; yazılı sınavda 100 üzerinden 60 ve üzerinde puan alanlar eğitim kurumu müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak görevlendirilmek üzere başvuruda bulunabilmelidir.

-Eğitim kurumu yöneticisi olarak görevlendirilenler, isteğe, mazeret durumuna veya hizmetin gereğine dayalı olarak unvanları üzerinde kalmak üzere il içinde veya iller arasında yer değiştirme suretiyle bir başka eğitim kurumuna görevlendirilebilmelidir.

-Eğitim kurumu yöneticileri ile öğretmenlerin haftalık çalışma süresi 40 saat olmalı; eğitim kurumlarının ve eğitim-öğretim hizmetlerinin özellikleri dikkate alınmak suretiyle haftalık 40 saati aşmamak üzere farklı çalışma süreleri tespit olunabilmesinin yanı sıra ücret ödenmeksizin haftalık 40 saati aşan çalıştırma veya görevlendirme yapılmamalıdır.

-Eğitim kurumu yöneticileri ile öğretmenlere, 1500 puan karşılığında yan ödeme yapılmalıdır.

-Eğitim kurumu müdürlerine yüzde 200, eğitim kurumu müdür başyardımcılarına yüzde 185, eğitim kurumu müdür yardımcılarına yüzde 175, öğretmenlerden; 1 ve 2. derecelerden aylık alanlara yüzde 150, 3 ve 4. derecelerden aylık alanlara yüzde 125, diğer derecelerden aylık alanlara yüzde 100 oranında eğitim-öğretim tazminatı ödenmelidir.

-Kalkınmada öncelikli yörelerde çalışan yönetici ve öğretmenlere; görev yapılan yere göre yüzde 10 ila yüzde 90 arasında değişen oranlarda ilave tazminat ödenmelidir.

-Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında görev yapanlardan fiilen eğitim kurumu yöneticiliği veya öğretmenlik yapıyor olmak ya da yapmış olmak kaydıyla, uzman öğretmen unvanını kazanmış olanlara yüzde 60, başöğretmen unvanını kazanmış olanlara yüzde 120 oranında eğitim-öğretim tazminatı ödenmelidir.

-Eğitim kurumu yöneticileri ile öğretmenlere, ek gösterge dâhil en yüksek devlet memuru aylığına; eğitim kurumu müdürlerine yüzde 200, eğitim kurumu müdür başyardımcılarına yüzde 185, eğitim kurumu müdür yardımcılarına yüzde 175, öğretmenlere yüzde 150 oranlarının uygulanması suretiyle hesaplanan tutarda ek ödeme yapılmalıdır.

-Eğitim kurumu yöneticiliğine vekâleten veya geçici görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere, asaleten görevlendirmede Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak yazılı sınava girebilme hakkını elde etmiş olması dâhil tüm şartları taşımaları kaydıyla, eğitim-öğretim tazminatı ve ek ödeme farkı, vekâleten veya geçici görevlendirme suretiyle göreve başlanıldığı tarihten itibaren ve bu görev fiilen yapıldığı sürece ödenmelidir.

-Ek ders ücreti karşılığında yapılacak ders, ders niteliğinde veya ders dışı görevlendirmelerde, ders saati başına 200 gösterge rakamının devlet memurları için belirlenen aylık katsayısı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ödenmelidir.

-Öğretim yılına hazırlık ödeneği, ek gösterge dâhil en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 165’i oranında ödenmelidir.

-Öğretmenlerin görev, hak, yetki ve sorumlulukları mesleki özerklik ve akademik özgürlük ekseninde kurgulanarak ayrıntılı bir şekilde düzenlenmelidir.

-Eğitim ve öğretim hizmeti sunumu esnasında veya verilen eğitim ve öğretim hizmetinden kaynaklanan nedenlerle eğitim çalışanlarına karşı cebir, şiddet veya tehdit kullanan kişilere yönelik hapis cezası verilmesi; eğitim kurumlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu tutuklama nedeni varsayılan suçlardan sayılması; eğitim ve öğretim hizmetinin sunumu sırasında veya bu görevlerden dolayı eğitim kurumlarında çalışan personele karşı işlenen suçlar sebebiyle ceza hukuku kapsamında yürütülmekte olan işlemler ve davalarda personelin talebi üzerine bakanlıkça hukukî yardım yapılması noktasında düzenlemeler yapılmalıdır.

-Özel öğretim kurumlarında çalışan eğitim kurumu yöneticileri ile öğretmenlere ödenecek net aylık ücret ile ek ders ücreti, bu kişilerin dengi olan resmî okullarda görevli yönetici ve öğretmenler için tespit edilen miktardan az olmamalıdır.

-Millî Eğitim Bakanlığı dışındaki resmî kurumlarda görev yapan öğretmenlere de aranan şartları sağlamak kaydıyla uzman öğretmen ve başöğretmen sertifikası düzenlenebilmelidir.

-Sözleşmeli öğretmenler şartsız ve doğrudan öğretmen kadrolarına geçirilmeli ve sözleşmelilikte geçen süreleri hizmet sürelerinden sayılmalıdır.

-Ücretli öğretmenlere ödenecek aylık net ücret tutarı, aylık net asgari ücretten az olmamalı; bu kişilerin sigorta prim ödeme gün sayıları aylık 30 gün üzerinden hesaplanmalıdır.

-Eğitim kurumu yöneticilerine ve öğretmenlere ilave bir derece verilmelidir.

Yorumlar (23)

öğretmen 2 Yıl Önce

Çok güzel öneriler umarım hayata geçirilir.

Levent öktem 2 Yıl Önce

1.5 milyon öğretmenin başını yediniz , üyesiz kalın inşlh

Enes 2 Yıl Önce

Başkanım bir şey yapamıyorsa biz bile baraj 60 olsun.Bu iş sonunda herkesi sıkıntıya sokacak.10 yıllık uzman 20 yıllık başöğretmen olsun.Geri dõnutü güzel olur

Ahmet özçelik 2 Yıl Önce

Zuahahhsjsjj

Abc 2 Yıl Önce

Komik bile değilsiniz. Şimdiye kadar nerede idiniz.

Barış 2 Yıl Önce

Teklif var icraat yok.sendikaya hala uye olanlar gelecegimizle oynuyorlar.bir kere onurlu duruş gösterip istifa etseniz...

Cevat Akşit 2 Yıl Önce

Ebs ve Tes sınav bitsin siz esas görün nasıl toplu istifa ediliyormuş,sizi tek kurtaracak şey Eğitim iş ile sınavlara girmeme kararı almak, öteki türlü şahsım da Eiş e geçicem Tes liyim.

Ahlakli ogretmen 2 Yıl Önce

Yuru git isine, 20yildir neredeydiniz. Hayatiniz yalan, atadiginiz mudurler de ayni siz gibi din tuccari , Allah size muhtac etmesin.

Kerimoca 2 Yıl Önce

EBS den ben istifa edersem bilin ki ortada dava yok şahsi menfaate yuz binleri satış vardir. Bilin ki gönülden bağlılar hala sinav iptalini bekliyor. Emin olun bu sabrın sonu yüz binlerin istifası olacak. Bu kadar hakaret ve satışın bir bedeli olacak. Kimseyi keriz yerine koymayın. Fahrettin kocanın agzindan cikan bir cümleyle doktira hemşireye buyuk zam yapıldı. Bu milli egitim bakanı fahrettin kocanin yarısı da mı edemiyor.

İshak Bayraktar 2 Yıl Önce

Peki eşit işe eşit ücret ilkesinden vaz geçtik mi . Çünkü uzman olamayan veya olmayan öğretmenle uzman olanlar aynı işi yapacaklar. Burada sıkıntının büyüğü var bence. Bu uzman ve başöğretmen sınıflandırması yapmak mecburi mi. Okulda konular, üniteler uzman olanla olmayanlara ayrılacak mi.

Muallim 2 Yıl Önce

Her okulda sizden istifalar başladı.bizim okulda 10 kisi

Remzi 2 Yıl Önce

Sayın başkan acaba bu söylediklerine kendisi inanıyor mu

Sanane 2 Yıl Önce

Üye kaybı tavan yapınca Yusuf Yusuf

Sokrat54 2 Yıl Önce

Sizden ne köy olur ne kasaba... Hala utanmadan çıkıp nasıl konuşabiliyorsunuz!!! Konuşmanız , memurun , öğretmenin hakkını savunmaniz gereken yerde yalakalık yapip da sonrasinda boş meydanlarda tencere kapağı gibi tingirdayip kuru gurultu yapmak dışında bir işe yaradığınız yok

ogretmenufuk 2 Yıl Önce

Sizden önce okul ve kurum idarecileri vardı sayenizde yöneticileri kaldı bkz yut ram MEB mulakatlarin hepsi böyleyse bu dünyanın öbür tarafında var yine sadece MEB verdi siz ne aldinizki istiyorsunuz tamam şuan iktidar farklı olabilir ya yarın seçimde değişirse karşınıza bir Köroğlu çıkmaz mi

Hasan 2 Yıl Önce

Yazık ki 20 yıldır üyeyim. Yazıklar olsun. Kazanım adı altında sıfıra indirdiniz memurluğu. 3.5 canım. Hakkım haramdır. Ben razı olsam da Allah yaptıklarınızı razı olmaz. Allah CC gören ve bilendir. Sendika başkanı değil iktiadr temsilcisi siniz san ki.

Abdurrahman Aslan 2 Yıl Önce

Hem kendizi, hem üyelerimizi hemde öğretmenleri değersiz, dilenci, bikes bıraktınız. Birşeyler yapmasanız dibe vuracaksıniz . İstifalar çok olacak

Bahadır 2 Yıl Önce

Tepkiler gelmeye başlayınca birşeyler yapmış gibi görünmek için birseyler hazırlamaya çalışmışlar.

Ali Yörük 2 Yıl Önce

Mücadeleniz öğretmene karşı sanırım

Hikmet 2 Yıl Önce

Bu sendikadan artık ayrılma vakti geldi öncelikle haftalık 40saat çalışma süresi gibi garabeti sunmanın amacı ne öğretmenliği masa başı iş sanan 9-17mesai saatlerine sabitlemek isteyen resmen öğretmen düşmanligi yapan sendika yıllardır toplu görüşmelerde 3+3civari zamlarla öğretmeni zarara uğratan kendine vekillik yolu arayanlarin sendikası yediğiniz hakkın haddi hesabı yok

Yazık 2 Yıl Önce

Bizi saf sanıyor. Galiba yedeğimizi düşünüyor. Seçimde gelecek

Kızgın öğretmen 2 Yıl Önce

Artık hükümsüz bir yetkin var bilmem farkıdamısın az alkaldı yakında noter onaylayacak.Konustukça batıyorsun bari sus kendinide bizide daha fazla düşürme

Yazıııkkk 2 Yıl Önce

Sana üye olduğum günlere yazzııııık

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.