Öğretmen MEB, Öğretmene Dair Her Şey, Öğretmen Haber, MEB Öğretmen, MEB Personel Haberleri, Öğretmen Atamaları, Milli Eğitim Bakanlığı Haberleri, MEB Yönetici Atamaları, EKYS

Anayasa Mahkemesi Kararı Hemen Vermelidir

SENDİKALAR

ANAYASA MAHMEKESİ ÖĞRETMENLİK MESLEK YASASI VE KARİYER BASAMAKLARI SINAVI İLE İLGİLİ KARARI HEMEN VERMELİDİR.

Hepimizin bildiği gibi 14 Şubat 2022 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ve yönetmelik olarak yayımlanan “Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği”, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na ve Anayasanın birçok maddesine aykırı olması nedeniyle kamuoyunda ve sendika olarak TÖB SEN’in gündemi olmuş ve olmaya devam etmektedir. Eğitim iş koluna bağlı sendikalarının çoğunun tepki göstermesine rağmen Millî Eğitim Bakanlığı, ÖMK’nin uygulanması ve Kariyer Basamakları Sınavı’nın (KBS) yapılması konusunda geri adım atmamıştır.

Anayasa Mahkemesi, anayasaya aykırı olan ÖMK’yi 9 Kasım 2022 günü esastan görüşmeye başlamıştı. Hepimiz Anayasa Mahkemesinin net bir karar almasını beklemiştik.Eğitimde dağınıklığı getiren ve içinde birçok olumsuzluk barındıran ÖMK ile ilgili Anayasa Mahkemesi olarak hukuka uygun bir karar vermesi beklenirken, düzenleme ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ve en fazla üyeye sahip üç eğitim sendikasının dinlenmesine karar verilmiştir.Bu temsiliyet anlamında demokratik bir tutum değildir.Bundan dolayı aralarında TÖBSEN’inde olduğu 15 sendika Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yol açacağı sorunları ve kanunun maddelerine yönelik itirazları içeren kapsamlı bir dilekçeyi 16.11.2022 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne sunmuştur..

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun geri çekilmesini talep eden sendikalar olarak ÖMK’nin geri çekilmesi, kapsamlı ve bütüncül yeni bir meslek kanunu hazırlanması, ÖMK ve eğitim emekçilerinin sorunları hakkındaki görüşlerimizi iletmek amacıyla Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’den bu kez 15 eğitim sendikası olarak 16 Kasım 2022 günü için randevu istememize rağmen, talebimize henüz bir yanıt dahi verilmemiştir.

Ayrıca aralarından sendikamız TÖBSEN’inde olduğu ÖMK’nin iptalini isteyen 15 eğitim sendikasının yöneticileri , 16 Kasım 2022 günü Anayasa Mahkemesi Genel Sekreteri Murat Şen ile bir görüşme yapmıştır. Yapılan görüşmede, 15 eğitim sendikasının birlikte hazırladığı 32 sayfalık dilekçe AYM’ye sunulmuştur. Dilekçede, kanun yapma tekniğine aykırı olarak hazırlanan yasanın, eğitim emekçilerinin özlük, ekonomik ve sosyal hiçbir sorununa çözüm üretmediği belirtilmiştir. Başta 19 Kasım’da yapılacak olan Kariyer Basamakları Sınavı dâhil olmak üzere ÖMK’nın yürürlüğünün, iptal davası sonuçlanana dek durdurulması talep edilmiştir.

Eğitim sendikaları olarak ortak dilekçemizde, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Anayasa’ya aykırı olduğu ayrıntılı biçimde açıklanmış, 7354 sayılı kanunun ILO-UNESCO ortak belgesi olan Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’nden uzak olduğu ortaya konulmuş ayrıca 2005-2006 yılından bu yana kariyer basamakları ile ilgili yapılmış bilimsel araştırmaların sonuçları özetlenmiştir

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun gündeme geldiği ilk günden bu yana eylem ve etkinlikler yapılmasına ve gerek alanlarda,okullarda gerekse sosyal medyada yoğun bir tepki gösterilmesine rağmen 19 Kasım’daki sınavın iptal edilmemesi, telafisi güç sonuçları ortaya çıkaracaktır.Herşeyden öteb şimdiden sınava giren ve girmeyen öğretmenler arasında derin ayrışmalar yaşanmaya başlanmıştır. Öğretmenleri farklı statülerde ayrıştırarak birbiriyle doğrudan rakip haline getiren bir düzenlemenin Başta çalışma barışını bozacağı gibi eğitimin niteliği üzerinde yaratacağı olumsuz etkiyi hepimiz öngörmekteyiz.

TÜM ÖĞRETMENLER BİRLİĞİ SENDİKASI MERKEZ YÜRÜTME KURULU ADINA

GENEL BAŞKAN DENİZ EZER

TÖB SEN olarak,Bakanlığa ve Anayasa Mahkemesi’ne çağrımızdır. Eğitim emekçilerinin çok büyük bir bölümü ÖMK ve Kariyer Basamakları Sınavı’nın getireceği olumsuzlukları görmekte ve haklı itirazlarını sürekli dillendirmektedir bunu görmezlikten gelmek sadece sınava katılım oranı üzerinden bunu savunmak doğru bir yaklaşım değildir. Anayasa Mahkemesi, en azından 19 Kasım’da yapılması planlanan sınavın yürütmesini acilen durdurmalıdır.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.