Yönetmelikle Öğretmenlere Rotasyon!

2022 yılında öğretmenlere rotasyon uygulanacak mı, 12 yıl aynı okulda görev yapan öğretmenlerin durumu ne olacak, yönetmelik hükümleri nedir?

 Milli Eğitim Bakanlığı'nda yıllardır konuşulan ve ilk somut adımın 2015 yılında atıldığı öğretmenlere rotasyonun 2022 yılında uygulanıp uygulanmayacağı merak edilmektedir. 2015 yılında değiştirilen Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme yönetmeliği hala yürürlükte olup, mevzuata göre öğretmenlere rotasyon vardır fakat bakanlık tarafından 6 yıldır uygulanmamaktadır.

 Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde aynı okulda 8 yılını dolduran öğretmenlere rotasyon düzenlemesi yapılmış, geçici bir madde ile ilk uygulamada aynı okulda 12 yılını dolduran öğretmenlere uygulanacaktı. Gelen tepkilerin ardından 8 yıllık süre 12 yıla, 12 yıllık süre ise 15 yıla çıkarıldı. Tüm bu düzenlemelerden sonra rotasyon için öğretmenlerden başvurular alındı. Başvuru sonrasında öğretmenlerin başvuruları iptal edilerek yer değiştirme işlemleri yapılmadı. 6 yıldan beri de bakanlık kendi yönetmeliğini uygulamamaktadır.

Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği(Rotasyon-48. Madde) İçin Tıklayınız.pdf

  Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı'nın kendi yönetmeliğini yok sayması hukuki de değildir. Personel Genel Müdürlüğü'nün görev alanında bulunan rotasyonla ilgili yönetmelik maddeleri gereği yer değiştirme işlemleri başlatılmalı ya da yönetmelik değişikliğine gidilmelidir. Yoksa bu durum da uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik gibi mevzuatta bulunan fakat uygulanmayan, hukuka aykırı, ölü bir hüküm olarak yer alacaktır.

2015 Yılının Nisan ayında yayımlanan Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin ilk hali şöyleydi:

  Eğitim camiası ise öğretmenlere rotasyona sıcak bakmıyor. Bakanlıkta rotasyon için okul/kurum müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları için uygun olacağı, 12 veya 15 yıllık sürelerin de bu rotasyon için oldukça fazla olduğu değerlendirilmektedir.

 OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER

Yorum Yap
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenmeb.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Meb Öğretmen Haberleri