Öğretmen MEB, Öğretmene Dair Her Şey, Öğretmen Haber, MEB Öğretmen, MEB Personel Haberleri, Öğretmen Atamaları, Milli Eğitim Bakanlığı Haberleri, MEB Yönetici Atamaları, EKYS

PIKTES Projesi Kapsamında Görevlendirilen Geçici Süreli Eğitim Personelinin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

MEB ÖĞRETMEN

MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün resmi yazısına göre ''PIKTES Projesi Kapsamında Görevlendirilen Geçici Süreli Eğitim Personeli''nin görev ve sorumlulukları nelerdir? Okullarda Türkçe Öğreticilere hangi görevler verilebilir? Nöbet tutarlar mı? Detaylar Ogretmenmeb.com'da...

MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıyla PIKTES Projesi kapsamında görevlendirilen Türkçe Öğreticilerin görev ve sorumluluklarına ilişkin açıklama yapıldı.

Ogretmenmeb.com olarak ilgili yazıyı sizlerle paylaşıyoruz:

Konu : Proje Kapsamında Görevlendirilen Geçici Süreli Eğitim Personeli 

………………VALİLİĞİNE

(İl Millî Eğitim Müdürlüğü)

Ülkemizde yaşayan ve geçici koruma altında bulunan Suriyeli öğrencilerin okullaşma oranlarının artırılması ve Türk Eğitim Sistemine uyumlulaştırılmasına katkı sağlamak amacıyla Avrupa Birliği tarafından sağlanan hibe çerçevesinde yürütülen “Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonlarının Desteklenmesi Projesi” kapsamında okullar ile geçici eğitim merkezlerinde görevlendirilmek üzere Türkçe Öğreticiler ve Rehberlik Danışmanları istihdam edilmektedir.

Bu bağlamda; proje kapsamında görevlendirilen eğitim personelinin iş ve işlemlerine ilişkin aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur: 

1- Bakanlığımız resmî okullarına Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelik kapsamında başvuran proje kapsamında görevlendirilen geçici süreli Türkçe öğreticiler ile Rehberlik Danışmanlarının da atamaya tabi oldukları bilinmektedir. Bakanlığımızca ataması gerçekleştirilecek proje kapsamında görevli tüm geçici süreli eğitim personeli proje internet sayfasında yapılacak duyuru ve açıklamalar ile il proje koordinatörlüğü ekipleri iş birliği ve koordinasyonunda söz konusu görevlilerin iş ve işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

2- Proje kapsamında geçici görevlendirilen Türkçe öğreticilerin etkin, etkili ve verimli eğitimler gerçekleştirmesi amacıyla il içi, okul ve kurumlar arası yer değiştirme işlemi il proje koordinatörlüğü teklifi ve Valilik onayı ile gerçekleştirilebilmektedir. Yapılan yer değiştirme işlemleri, yerleştirilmesi yapılan okul veya kurumdaki öncelikli ihtiyaç durumu, okul veya kurumun önceliği ya da öğreticinin özel durumları gibi yer değiştirmeye esas bir gerekçe ile proje resmî internet sitesine (//pictes.meb.gov.tr/pys) bilgi girişlerinin yapılması gerekmektedir. 

3- Okul ve kurumlarda (GEM’ler ve Halk Eğitimi Merkezlerinde) Türkçe öğretim faaliyetlerinin organizasyonu ve kurs açılış işlemleri okul ve kurum bazlı planlanarak il/ilçe müdürlüğünüz onayı ile gerçekleştirilebilecektir. Eğitim planlamasına ilişkin onaylarda, eğitimlere katılan öğrencilerin devam takip listesi ve eğitim ders programı, Türkçe öğreticilerin bilgileri ve sınıf defterleri ile eğitim ölçme ve değerlendirme yazılı sonuçlarını gösterir özet belgelerin bir örneği, Türkçe öğretimlerin düzenlendiği eğitim merkezi tarafından il proje koordinatörlüğüne gönderilecektir.

4- Proje kapsamında görevlendirilmesi yapılan Türkçe öğreticilerinden askerlik tecil sorunu olanlar ile bir yıldan daha az sürede askere gidecek personelin bilgilerini, proje internet sayfasında belirtilen tarihe kadar bilgi girmesi gerekmektedir. 

6- Türkçe öğretimi faaliyetlerinin süreçleri, öğreticilerin performansları, kullanılan yardımcı kaynak ve materyallerin uygunluğu, öğreticilerin çalışma süreleri ve ders saatleri ve ders içi ve dışı etkinlikler okul ve kurum müdürlerince izlenecek, değerlendirilecek ve denetlenecektir. Yapılan izleme, değerlendirme ve denetimler her yıl eğitim öğretim dönemi sonunda veya gerekli görülmesi hâlinde aylık olarak rapor edilerek il proje koordinatörlüğü üzerinden proje yönetim merkezine iletilecektir. Türkçe öğretim faaliyetleri ile diğer ilgili proje faaliyetlerinin izlenmesi ve denetlenmesinde il/ilçe millî eğitim müdürlükleri ve il proje koordinatörleri de yetkilidir.

5- Proje kapsamında görevlendirilen Türkçe öğreticisi personel ile diğer personel görev ve sorumlulukları bakımından dengi resmî kurumların tabi olduğu yönetmeliklerde belirtilen hükümlere tabidir. Söz konusu öğreticiler, sosyal güvenlik ve özlük hakları yönünden; 4857 sayılı İş Kanununa, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile diğer ilgili mevzuat hükümlerine tabidir. 

Bu bakımdan, söz konusu personele yönelik okul veya kurum yönetimlerince nöbet, okul gelişim ekibi görevleri, materyal hazırlama gibi görevler verilebilir. Ancak sınıf rehber öğretmenliği, sınıf öğretmenliği, kulüp çalışması veya serbest etkinlik çalışmaları gibi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında kadrolu atanmış öğretmenlerin sorumluluk alanına giren diğer görevler verilemez.

Proje kapsamında görevlendirilen Türkçe öğreticileri, öncelikle okul çağındaki Suriyeli öğrenciler olmak üzere yabancı uyruklulara yönelik Türkçe öğretim faaliyetleri için geçici olarak görevlendirilmiştir. Bununla birlikte, Türkçe öğreticilerinin bir eğitim personeli olarak okullarda ve kurumlarda ilgili öğretmenlerle iş birlikleri ve tecrübe paylaşımları teşvik edilmeli, okul içi her türlü destek ve olanaktan faydalanmalarının sağlanması gerekmektedir. 

7- 2016-2017 eğitim öğretim yılı yaz tatili döneminde proje kapsamında görevlendirilen Türkçe öğreticileri ile birlikte okullar ve geçici eğitim merkezlerinde Yaz Türkçe Öğretim Planı çerçevesinde Türkçe öğretim kurslarına ve eğitimlerine devam edilecektir. Proje kapsamında görevlendirilen öğretici personelin mazeret ve diğer izin işlemleri 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında uygulanır. Yaz aylarında mümkün olduğu takdirde Ramazan ve Kurban Bayramları haftası ile yakın zamanlarda olacak şekilde proje yönetim merkezince süresi bilahare bildirilecek tarihlerde geçici süreli görevlendirilen eğitim personeli için dinlenme izni verilecektir. 

8- Proje kapsamında yürütülecek faaliyetlerde öncelikle bürokrasinin ve kırtasiyeciliğin azaltılması, acil ve zaman sınırlı konuların etkin bir biçimde yürütülmesi amacıyla farklı seviyede kullanıcı ve yetkili tanımları ile proje resmî internet sayfası üzerinden iş ve işlemler gerçekleştirilecektir. Proje kapsamında takvimli faaliyetler ve bu faaliyetlerin hazırlıkları ve ihtiyaç tespiti gibi konularda etkin bir süreç izlenmesi amacıyla proje resmî internet adresinin takip edilmesi ve zamanında veri girişlerinin yapılması gerekmektedir. 

Bu bağlamda yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde Ülkemizde geçici koruma altında bulunan Suriyeli öğrencilerin eğitimlerinde proje kapsamında yürütülecek faaliyetler için Proje Merkez Yönetim Ekibi ile İl Proje Koordinasyon Ekipleri’ne her türlü desteğin ve kolaylığın sağlanması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Ercan DEMİRCİ

Bakan a.

Müsteşar Yardımcısı

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.