Öğretmen MEB, Öğretmene Dair Her Şey, Öğretmen Haber, MEB Öğretmen, MEB Personel Haberleri, Öğretmen Atamaları, Milli Eğitim Bakanlığı Haberleri, MEB Yönetici Atamaları, EKYS

Öğretmenlik Meslek Kanununda Başöğretmenliğin Bin Lirası Kesildi

MEB ÖĞRETMEN

Öğretmenlik Meslek Kanununda son dakika değişikliği mi yapıldı? İşte 2023'te yürürlüğe girecek kanunun detayları...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz gün Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun TBMM'ye gönderildiğini açıkladı. Erdoğan'ın açıklamasının ardından kanun metni merak ediliyordu ki öğretmenleri hayal kırıklığına uğratan bir açıklama geldi.

Ak Parti Grupbaşkanvekili Mahir Ünal, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kanunun 2023 yılında yürürlüğe gireceğini açıklayan Ünal, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun 12 maddeden oluştuğunu ve 3600 ek gösterge düzenlemesinin yasada yer alacağını açıkladı.

 24 Kasım Öğretmenler Gününde 81 ilden 81 öğretmeni Külliye'de ağırlayan Erdoğan, Öğretmenlik Meslek Kanunuyla ilgili olarak Adaylık Kaldırma Sınavı(AKS)'nın kaldırılacağını, öğretmenlikte kariyer basamağı oluşturulacağını, 10 yılını tamamlamış öğretmenlere sınav ile uzman öğretmenlik, uzman öğretmenlikte 10 yılını tamamlamış öğretmenlere sınav ile başöğretmenlik imkanının getirileceğini açıklamış; uzman öğretmenlik için yüksek lisansın başöğretmenlik için ise doktoranın bitirilmiş olmasının sınav muafiyeti sağlayacağını belirtmişti. Ayrıca uzman öğretmenler bin lira ve 1 derece, başöğretmenlere ise 2 bin lira ve 1 derece verileceğini açıklamıştı. Erdoğan, ayrıca sözleşmeli öğretmenler ile kadrolu öğretmenler arasındaki özlük hakları farklılığının da eşitleneceğini dile getirmişti.

 Mahir Ünal'ın bugün yaptığı açıklamada başöğretmenlik için daha önce açıklanan 2 bin liralık ilavenin bin liraya düşürüldüğü görülmektedir. Ayrıca yasanın 12 maddeden oluşan oldukça sığ bir düzenleme olduğu ve 2023 yılında yürürlüğe girecek olması sebebiyle eğitim camiasından tepki çektiği görülmektedir.

 Adaylık Kaldırma Sınavı(AKS)'nın kaldırılması, sözleşmeli öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi ve 3600 ek gösterge için Öğretmenlik Meslek Kanunu'na gerek yoktur. Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik de mevcut mevzuat çerçevesinde düzenlenebilir. 1 milyondan fazla öğretmeni ilgilendiren ve 12 maddelik içeriği hala açıklanmayan ve kapsamı oldukça dar olan bu yasa taslağının bilinen mevcut haliyle yürürlüğe girmesinin öğretmenlere katkısı olmayacaktır.

 Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağında öğretmenlerin tayinleri, atamaları, ders ve ek ders ücretleri, kariyer basamakları, eğitim öğretim faaliyetlerinin genel çerçevesi; kısaca tüm özlük, mali ve eğitim öğretime dair hükümler yer almalı, uzman ve başöğretmenlikte sınav zorunluluğu kaldırılmalı, başöğretmenlikten son dakika kesilen bin lira Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı şekliyle yürürlüğe girmeli, sözleşmeli öğretmenlik tamamen kaldırılmalı ve yasa 01/01/2022 tarihinde yürürlüğe alınmalıdır. 

 Öğretmenler, 12 maddelik kapsamı dar bir kanunu kabul etmemektedir.

 OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER

Yorumlar (2)

Metin Bey 2 Yıl Önce

ölü doğan bu iktidar ama 20 yılda anlayamadık gitti.

Mixer 2 Yıl Önce

Yine bir dümen dönüyor Ankarada...

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.