Meslek Kanunu ve Kariyer Basamakları Öğretmenlerin Yarısını İlgilendirmiyor

Öğretmenlik Meslek Kanunu ve kariyer basamakları 500 binden fazla öğretmeni henüz ilgilendirmiyor.

 Öğretmenlik Meslek Kanunu ve ardından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çıkarılan kariyer basamakları yönetmeliği gündemden düşmüyor. Öğretmenlerin ve eğitim sendikalarının büyük çoğunluğu hem kanuna hem de uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için yapılacak sınava karşı çıkıyor.

 500 BİN ÖĞRETMENİ İLGİLENDİRMİYOR

 Bilindiği üzere uzman öğretmenlik sınavına girebilmek için 10 yıllık hizmet şartı aranıyor. Dolayısıyla yaklaşık 500 bin öğretmenin 10 yıldan daha az hizmet süresi olduğu için bu husus şimdilik yarım milyon öğretmeni ilgilendirmiyor. Öte yandan uzman öğretmen olma hakkı kazanan on binlerce öğretmen, emekli olana kadar uzman öğretmenlikte geçirilecek 10 yıllık süreyi dolduramayacağı için de başöğretmenlik noktasında herhangi bir hak elde edemeyecek.

 3600 EK GÖSTERGE SADECE EMEKLİLİKTE KATKI SAĞLIYOR

 Öğretmenlik Meslek Kanunu ile 1. derecede bulunan öğretmenlerin ek göstergeleri 15 Ocak 2023 itibariyla 3000'den 3600'e yükseltilecek. Ek göstergenin yükseltilmesi bilindiği üzere sadece emekli maaşına ve ikramiyesine katkı sağladığı için fiilen görev yapan öğretmenleri neredeyse hiç ilgilendirmiyor. Milli Eğitim Bakanlığında emeklilik hakkı kazanmış öğretmen sayısının yaklaşık 200 bin olduğu değerlendirilirken 900 bin öğretmen emekli olmak için gereken şartları sağladığında ve emekli olduklarında ek göstergenin katkılarından istifade edecek.

 ÖĞRETMEN ATAMALARI DA SIKINTILI OLABİLİR

 3600 ek gösterge hususu bilindiği üzere yaklaşık 5 yıldır gündemdeki yerini koruyor. Düzenleme ile emekli olacak öğretmenlerin yerine yapılacak yeni öğretmen atamalarının artacağı değerlendirilirken uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için ödenen ilave tazminat emekliliklerin beklenen düzeyde olmayacağını düşündürüyor. 2023 yılının ilk altı ayı için uzman öğretmenlere yaklaşık 2250-2500 lira, başöğretmenlere ise yaklaşık 4500-5000 lira arasında ilave tazminat ödeneceğinden emeklilik düşüncesi olan öğretmenler için bu ödemelerin frenleyici bir etkisi olacağı değerlendiriliyor. Öte yandan uzman öğretmen veya başöğretmen olarak emekli olmanın emekli maaşı ve ikramiyesine hiç bir katkısı olmaması da bu düşünceyi destekliyor.

 ÖĞRETMENLER NE BEKLİYOR?

Eğitim camiası Öğretmenlik Meslek Kanunu ve çıkarılan yönetmeliğin tekrar gözden geçirilmesini, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için yapılması planlanan yazılı sınavın kaldırılmasını, ayrım yapılmadan tüm öğretmenlerin maaşlarının iyileştirilmesi, öğretime hazırlık ödeneğinin yeniden gözden geçirilmesi, ek ders ve sınav görevi ücretlerinin günümüz ekonomik şartlarına göre artırılması, meslek kanununda öğretmenleri yasal olarak koruyan önemli tedbirlerin alınması gibi beklenti içinde.

 1 EKİM'DE GÖZLER TBMM'DE OLACAK

Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik yazılı sınavlarının 19 Kasım 2022 tarihinde yapılacak olması dolayısıyla yapılan düzenlemelerde değişiklik için 1 Ekim 2022'de açılacak TBMM'den ne tür kararlar alınacağı merak ediliyor. Bir dizi değişikliklerin yapılacağına kesin gözüyle bakılırken yapılacak değişikliklerin öğretmenleri memnun edip etmeyeceğini zaman gösterecek.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenmeb.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Meb Öğretmen Haberleri