MEB'den ''L Park'' Görüş Yazısı

MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün 01.06.2022 tarih ve ''L Park Görüş Talebi'' konulu yazısı Ogretmenmeb.com'da...

İliniz Avcılar ilçesinde yapılmakta olan direksiyon eğitimi dersi uygulama sınavında "geri geri giderken şeridini koruyarak köşeden sağa ya da sola 90 derece açıyla dönme alanı" ile ilgili tereddüte düşülen hususlarda ilgi'de kayıtlı yazınız ve ekleri incelenmiştir.

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin 31 inci maddesinin birinci fıkrası (e) bendinde; "Direksiyon eğitimi dersi sınavında, direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonu üyesi geri geri park etme alanında ve geri geri giderken şeridini koruyarak köşeden sağa ya da sola 90 derece açıyla dönme alanında araçtan inerek bu alanda yapılması gereken davranışların 34 üncü maddenin ikinci fıkrasının (ç) ve (ı) bentlerine uygunluğunu değerlendirir, bu alandaki davranış tamamlanınca araca biner. Direksiyon usta öğreticisi de geri geri park etme ve geri geri giderken şeridini koruyarak köşeden sağa ya da sola 90 derece açıyla dönme alanlarında araçtan inerek kursiyerin park etme ve geri geri giderken şeridini koruyarak köşeden sağa ya da sola 90 derece açıyla dönme sürecini izler, bu alanlardaki davranış tamamlanınca araca biner." hükmü, aynı Yönetmeliğin "Geri Giderken Sağa Sola (L) Dönme" alanındaki başarının değerlendirildiği EK-4 değerlendirme formunun 15 inci bölümü (ç) bendindeki "Dönmeden önce veya dönüşü tamamlayıp tekrar yola çıkarken sinyal vermiyor." hükmü yer almaktadır.
Yukarıdaki hükümler birlikte değerlendirildiğinde, EK-4 değerlendirme formunun 15 inci bölümü (ç) bendindeki; "Dönmeden önce veya dönüşü tamamlayıp tekrar yola çıkarken sinyal vermiyor." ifadesinden anlaşılması gerekenin kursiyer geri geri giderken şeridini koruyarak köşeden sağa ya da sola 90 derece açıyla dönme davranışını yapmak üzere alana yaklaşırken sinyal vermesi, geri geri işlemini tamamladıktan sonra sağa ya da sola dönerken sinyal vermesi ve dönme hareketini tamamladıktan sonra şerit değiştirmesi halinde ise tekrar sinyal vermesi gerektiğinin anlaşılması gerektiği değerlendirilmektedir.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Fatih KIRATLI
Bakan a.
Trafik ve Sürücü Eğitimleri Daire Başkanı
OGRETMENMEB.COM

İlk yorum yazan siz olun
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenmeb.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Meb Öğretmen Haberleri