2005'te Yapılan Uzman Öğretmenlik Sınavı Soruları-Cevapları, Konu Dağılımı ve Genel Bilgiler

ÖSYM tarafından 2005 yılında gerçekleştirilen KBYS ile MEB'de ilk ve son kez uzman öğretmenlik sınavı yapılmış oldu. Bu sınavda kaç soru vardı, ne soruldu, kaç puan alan adaylar başarılı oldu, şartları nelerdi? İşte tüm detaylar...

 Öğretmenlik Meslek Kanununda uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için yapılan açıklamalar MEB'in 2005 yılında ilk ve son kez yaptığı sınavı akıllara getirdi. ÖSYM tarafından yapılan Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı(KBYS) ile bir kısım öğretmenlere 2006 yılından geçerli olmak üzere uzman öğretmenlik unvanı verildi. Bu öğretmenlere yaklaşık 15 yıldır ek ödeme yapıldı ve hala yapılmaktadır. 2006 yılından sonra da bu sınav tekrar yapılmamıştır.

  2005 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nca yayımlanan Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Kılavuzunda önemli şartlar, noktalar şöyleydi:

*Başvurular 12-30 Eylül 2005 tarihlerinde alınmış, sınavın 27 Kasım 2005 tarihinde gerçekleştirilmesi planlansa da 30 Nisan 2006'da yapılmış olup sınav ücreti 30,00 YTL'dir.

*Tezli Yüksek Lisans(Eğitim Bilimleri Alanında) yapanlar sınavdan muaf tutularak uzman öğretmen unvanı verilmiştir.

MEB-KBYS Uzman Öğretmenlik Kılavuzunun Tamamı İçin Tıklayınız.docx -2005/MEB

*Sınava en az lisans mezunu olup 7 yıllık kıdemi bulunan öğretmenler başvurabilmiştir. Kıdem hesaplamasında asker öğretmenlik, adaylık, ücretsiz izin, sözleşmeli, vekaleten, ücretli olarak görev yapılan süreler yok sayılmıştır.
*Sınav, 180 sorudan oluşmuş olup toplam 180 dakika(3 saat) sürmüştür.

Sınavda öğretmenlere yöneltilen 180 sorunun konu dağılımı ve ÖSYM tarafından yayımlanan sorular şöyle:

Ön Kapak İçin Tıklayınız.pdf

Türkçe Testi İçin Tıklayınız.pdf (54 SORU)

Genel Kültür Testi İçin Tıklayınız.pdf (36 SORU)

Eğitim Öğretim Testi İçin Tıklayınız.pdf (72 SORU)

Milli Eğitim Mevzuatı Eğitim Öğretim Sistemi Testi İçin Tıklayınız.pdf (18 SORU)

Arka Kapak İçin Tıklayınız.pdf

Cevap Anahtarı İçin Tıklayınız.pdf

*Yukarıda yer alan PDF'ler ÖSYM'nin resmi web sitesinden alınmış olup buradan bağlantının tamamına erişebilirsiniz.

Öğretmenlerin sınav puanlarında 10 ss(standart sapma) hesabı ile 100 puan üzerinden hesaplama yapılmış olup, 60 puan ve üzerinde puan alan öğretmenlere uzman öğretmen unvanı verilmiştir.

 Yeniden gündeme gelen uzman öğretmenlik sınavının kapsamı, konu dağılımı hakkında öğretmenlere fikir oluşturması açısından 15 yıl evvel yapılan sınavı inceledik. Dikkat çeken hususlardan tezli-tezsiz yüksek lisans ayrımı ve 7-10 yıllık kıdem şartları göze çarpmaktadır.

 Öğretmenlik Meslek Kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte uzman öğretmenlik sınav konuları, soru dağılımı, sınav tarihi ve sınavın hangi periyodik aralıklarla yapılacağı ile diğer tüm detaylar belirlendiğinde Öğretmen MEB'de bulabileceksiniz. 

 OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER

İlk yorum yazan siz olun
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenmeb.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

İlgili Haberler

Uzman ve Başöğretmenlikle İlgili Sorular ve Cevaplar

Meb Öğretmen Haberleri