Öğretmen MEB, Öğretmene Dair Her Şey, Öğretmen Haber, MEB Öğretmen, MEB Personel Haberleri, Öğretmen Atamaları, Milli Eğitim Bakanlığı Haberleri, MEB Yönetici Atamaları, EKYS

Sözleşmeli Öğretmenleri, Vergi Dilimi Vuruyor!

MAAŞ VE EK DERS

Sözleşmeli öğretmenlerin maaşları 3. kademe vergi dilimine girdiğinden, ciddi oranda vergi kesintisi yapılıyor.

 Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), 2016 yılından bu yana sözleşmeli istihdam tipi ile öğretmen atamaları gerçekleştirmiş, yaklaşık 5 yıldır sözleşmeli-kadrolu öğretmen ayrımı ve sözleşmeli öğretmenlerin özlük haklarının yetersiz ve belirsiz olması yıllardır mağduriyetlere yol açmıştı. Maaş, ek ders ve diğer ödemelerdeki SGK sebebiyle adil olmayan ödemeler hala çözüm beklerken sözleşmeli öğretmenlerin %27'lik vergi dilimine girmesi maaşlarda ciddi azalmaya yol açtı.

 Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK)'na tabi olarak görev yapan sözleşmeli öğretmenler, gelir vergisi dışında SGK'nın %14'lük kesintisi ile karşılaşıyorlar. SGK'nın %14'lük kesintisi ek ders, sınav görevli ücretleri, eğitim öğretime hazırlık ödeneği gibi kalemlerde kadrolu öğretmenlere göre daha az net ödeme yapılmasına neden oluyor.

 Sözleşmeli öğretmenlerin maaşları dışında ek ders, sınav görevli ücretleri, eğitim öğretime hazırlık ödeneği, MTSK gibi görevler için ve MEB'in diğer tüm sınavlarI, ÖSYM sınavları ve diğer tüm ödemeler maaş kapsamında olduğu için bu öğretmenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu maaş dökümünde prime esas kazanç kısmı yüksek görünmekte her kalemden vergi alınmaktadır.

 Dolayısıyla sözleşmeli öğretmenler, 2021 yılının 5. ayında %15'lik vergi diliminden %20'ye, geçtiğimiz ay ise %20'lik vergi diliminden %27'lik vergi dilimine girdiler. %27'lik vergi dilimiyle birlikte sözleşmeli öğretmenlerin maaşlarından kesilen aylık vergi tutarı 600 liraya kadar çıkmış oldu. Özellikle yılın son aylarında maaşları oldukça azalan sözleşmeli öğretmenler, mağduriyetlerinin giderilmesi için çözüm beklemektedirler.

 OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.