Öğretmenlerin Ek Ders Ücretlerinden Gelir Vergisi Kesilecek Mi?

Vergi muafiyetiyle birlikte öğretmenlerin ek ders ücretlerinden gelir vergisi kesintisi yapılacak mi?

 25 Aralık 2021 tarihli Resmi Gazete'de GELİR VERGİSİ KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA  DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN yayımlanmıştı. Öğretmenler dahil tüm çalışanlaro kapsayan kanunda aylık brüt asgari ücrete kadar gelir vergisi alınmaması ve Asgari Geçim İndirimi(AGİ)nin kaldırılması hükümleri yer almaktaydı.

 Öğretmenlerin gelir vergisi kesintisi nasıl olacak? Ek ders ücretlerinden gelir vergisi kesilebilecek mi? Öğretmenler, %15'lik vergi diliminden %20'lik vergi dilimine geçecek mi? gibi sorular eğitim camiası tarafından merak edilmekteydi.

 2021 yılı temmuz-aralık döneminde tüm öğretmenlerin brüt ek ders ücreti 25 lira 17 kuruş olarak belirlenmiş olup, gelir vergisi %15, %20 veya %27'lik dilimler halinde kesilerek ve ayrıca sözleşmeli öğretmenlerden SGK tarafından yapılan %14'lük kesinti sonrası net ek ders ücretleri değişmekteydi. 

 Kanuna bakıldığında 2022 yılı için uygulanacak brüt asgari ücret tutarı kadar gelir vergisinden muafiyetlik söz konusudur. Dolayısıyla 5 bin 4 liralık brüt asgari ücrete kadar olan kısımdaki vergi muafiyeti zaten öğretmenlerin maaşlarından düşülecektir. Dolayısıyla ek ders ücretlerinde herhangi bir vergi muafiyeti olmayacaktır.

 Aylık 5 bin 4 liradan yıllık 60 bin 48 liraya kadar gelir vergisinden muaf olacak öğretmenlerin 2022 yılı için belirlenen 32.000 TL'ye kadar olan kısmında %15 vergi dilimine tabi olacak. Yani, öğretmenlerin yıllık kazancı 92 bin 48 lirayı aşarsa %20'lik vergi dilimine tabi olacaklar.

 Maaş ve ek ders ücretleri değerlendirildiğinde 2022 yılında 92 bin 48 liralık kazancı aşabilecek öğretmen pek az olacağından öğretmenlerin maaşlarının aylık 5 bin 4 lira üzerindeki tutarı ile ek ders ücretlerinden %15 gelir vergisi kesintisi yapılacak.

 OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER

Yorum Yap
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenmeb.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Maaş Ve Ek Ders Haberleri