Öğretmenlerin 2022 Yılı Zam Oranı %22'yi Buldu

Aralık ayı enflasyon verileriyle birlikte öğretmenlerin maaş ve ek ders ücretleri 2022 yılında en az %22 oranında artacak.

 2022 yılının ocak ayında öğretmenlerin maaş, ek ders, sınav görevi ve diğer ödemelerine ne kadar zam geleceği, maaşların ne kadar olacağı, ek ders ücretlerine nasıl bir artış yapılacağı ve ek zam hususları merak edilirken aralık ayı enflasyon verilerine dair en kuvvetli veri paylaşıldı.

 Bilindiği üzere öğretmenlere 2022 yılı ocak ayı itibariyle %5 zam ve enflasyon farkı oranında ödeme yapılacak. 2021 yılının temmuz ayından aralık ayına kadar gerçekleşen enflasyon farkı %7,47 olarak gerçekleşmiş ve aralık ayı enflasyon oranları merakla bekleniyordu. 5 aylık enflasyon farkı ve %5'lik zam ile birlikte öğretmenlerin maaş ve ek ders ücretleri ocak ayında %12,47 oranında zamlanacaktı.

 Anadolu Ajansı'nın ekonomistlerle yaptığı ankette aralık ayı enflasyon beklentisi belli oldu. Önceki aylarda AA'nın yaptığı ankete oldukça yakın sonuçlar çıkması aralık ayı enflasyon verilerinin de daha önceki tahminler gibi gerçekleşeceği değerlendirilmektedir.

AA'nın daha önce yaptığı anketlere göre enflasyon beklentileri ve TÜİK'in açıkladığı aylık enflasyon rakamları şöyle:

AYAA(Tahmin)TÜİK
TEMMUZ%1,62 %1,80
AĞUSTOS%0,72%1,12
EYLÜL%1,34%1,25
EKİM%2,50%2,39
KASIM%2,88%3,51
ARALIK%8,54*%?,??
KÜMÜLATİF(6 AYLIK)%19,89%12,47(Aralık Hariç)

Tabloda da görüleceği üzere AA Finans'ın ekonomistlerle yaptığı anket sonuçlarının enflasyon beklentisi ortalaması ile TÜİK'in açıkladığı rakamlar birbiri ile oldukça benzemekte bazı aylarda ise beklentinin daha üzerinde bir enflasyon artışı açıklandığı görülmektedir.

 Aralık ayının enflasyon beklentisi de AA Finans'a göre %8,54 olarak gerçekleşmiştir. TÜİK, beklentiye benzer bir oran açıklarsa son 6 aylık enflasyon kümülatif olarak %19,89 olarak gerçekleşecek olup %3'lük zam harici(2021 ikinci altı aylık zam) %16,89 oranında enflasyon farkı oluşacaktır.

 Yaklaşık %17'lik enflasyon farkına %5'lik zam eklendiğinde öğretmenlerin maaş ve ek ders ücretlerinin 2022 yılı ocak-temmuz döneminde geçerli olmak üzere en az %22 oranında artacağına kesin gözüyle bakılmaktadır.

 Öte yandan aralık ayı enflasyon verilerinin TÜİK tarafından 3 Ocak 2022 Pazartesi günü açıklanacağı tahmin edilmekle birlikte, hükümetin son değerlendirmesi sonrasında öğretmenleri de yakından ilgilendiren ek zam açıklamasının 5 Ocak 2022 Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağı beklenmektedir. Ek zammın seyyanen yerine refah payı şeklinde olacağı düşünülmekte olup, bu rakamın ne olacağı ve öğretmenlerin zam oranının ne kadar yükseleceği bilinmemektedir.

 Eldeki veriler ışığında ek zam hariç öğretmenlerin %22'lik zammı ile ortalama öğretmen maaşı yaklaşık 6 bin 250 liraya(aile yardımı, TİS vb. hariç) kadrolu öğretmenlerin ek ders ücretleri ise yaklaşık 26 liraya yükselecektir. TÜİK ve hükümet kanadından açıklamalar geldiğinde derece ve kademelerine göre öğretmenlerin 2022 yılı maaş, ek ders ve diğer ödemeleri için oluşacak rakamlar kuruşu kuruşuna Ogretmenmeb.com'da yer alacaktır. Bizi takip etmeye devam ediniz.

 OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER

İlk yorum yazan siz olun
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenmeb.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Maaş Ve Ek Ders Haberleri