Kasım Ayı Enflasyon Beklentileri Yükseldi, Öğretmen Maaşlarına %14 Zam!

Enflasyon kasım ayında da yüksek bekleniyor. Öğretmenlerin 2022 yılı ocak-temmuz dönemi zamlı maaşları...

 TÜİK tarafından 3 Aralık'ta açıklanacak kasım ayı enflasyon verileriyle öğretmen maaşlarına yansıyacak son 5 ayın aylık enflasyonu belli olmuş olacak. Aralık ayında oluşacak enflasyon ile maaş ve ek ders zammı kesinlik kazanacak.

  Merkez Bankası kararıyla faizlerin 100 baz puan düşürülerek %16'dan %15'e çekilmesi sonrasında dövizde yaşanan hareketlilik enflasyonu da ateşledi. Temel gıda maddeleri, akaryakıt  ve teknoloji ürünleri başta olmak üzere bir çok sektörde yeni zamlar ortaya çıktı.

  6. dönem toplu sözleşme mutabakat ile sonuçlanmış, 2022 yılının ilk 6 ayı için öğretmenlere %5 ve enflasyon farkı zammı verilmesi kararlaştırılmıştı. 2021 yılının son altı ayında %3 ve enflasyon farkı ödemesi alan öğretmenler, 2022 yılının ocak-temmuz döneminde enflasyonun %3'ü geçtiği kadarını ve %5'lik zam toplamı kadar zam alacak.

 TÜİK verilerine göre aylık enflasyon temmuzda %1,80, ağustosta %1,12, eylülde %1,25 ve ekimde %2,39 oranında arttı. Kasım ayı enflasyon beklentisi ise %2,90 civarında. Dolayısıyla kasım ayı enflasyonuyla birlikte son 5 ayda oluşan kümülatif enflasyon %9,81 civarında olacak. Aralık ayında da artması beklenen enflasyonla birlikte son altı aylık enflasyonun yaklaşık olarak %12 civarında olması bekleniyor. Dolayısıyla buradan %9'luk bir enflasyon farkı oluşacak ve %5'lik zam ile birlikte öğretmenlerin maaş, ek ders, sınav görevleri vb. ödemelerine %14 bandında bir artış sağlanacak.

 2022 yılı ocak ayında göreve yeni başlayan sendikasız sözleşmeli öğretmenin maaşı yaklaşık olarak 5 bin 900 lira, derece ve kademesi 1/4 olan sendikasız öğretmenin maaşı yaklaşık 6 bin 600 lira ve derece ve kademesi 1/4 olan sendikasız uzman öğretmenin maaşı yaklaşık 7 bin 50 liraya yükselecek. Ayrıca sendikalı öğretmenlere 400 lira toplu sözleşme ikramiyesi yatırılacak. Kadrolu öğretmenlerin ek ders ücretleri de net 24,10 liraya yükselmiş olacak.

 Kasım ve aralık ayının enflasyon rakamları netleştiğinde öğretmenlere gelecek zamla birlikte, 2022 yılı derece ve kademelerine göre öğretmen maaşları, sözleşmeli öğretmen maaşları, kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerin brüt ve net ek ders ücretleri, 2022 yılı salon başkanı ve gözetmen başta olmak üzere sınav görevlisi ücretleri gibi öğretmenlere yapılan ödemelerin zamlı hallerini Öğretmen MEB'de bulabileceksiniz.

 OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER

İlk yorum yazan siz olun
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenmeb.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Maaş Ve Ek Ders Haberleri