Ek Protokolde Refah Payı Öne Çıktı, 2022 Zammı Ne Kadar Olacak?

Memur Sen ile Kamu İşveren Heyeti taraflarınca yapılacak ek protokolde seyyanen zam ihtimali düştü, yüzdelik zam verilmesi bekleniyor.

  Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Çalışma ve Sosya Güvenlik Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalarla 2022 yılının ocak maaşına yansıyacak şekilde 6. dönem toplu sözleşme üzerine ek protokol yapılacağı belirtilmişti. 

  Ali Yalçın, bugün CNN Türk'e yaptığı açıklamada 5. dönem toplu sözleşmeden kaynaklı mağduriyet yaşandığını, ilgili toplu sözleşmeyi imzalamadıklarını ve hakem heyetine gittiklerini, 2021 yılı ağustos-aralık dönemi için ek iyileştirme yapılması gerektiğini, 1 Eylül-30 Kasım arasındaki ekonomik hareketlilikten dolayı memurların alım güçlerinin düştüğünü ifade etti. Yalçın, ''Konu, enflasyon farkının üzerinde bir konu. Onun için burada mutlaka memura bir refah düzenlemesinin yapılmasına bunun da kapsayıcı olmasına yani ek zammın verilmesine ihtiyaç var. Bu da ocak ayındaki yansıyacak %5 toplu sözleşmeden gelecek olan zamla birlikte enflasyon farkı olarak ağustostan bu tarihe oluşan durumla birlikte bir de üzerine mutlaka ama mutlaka ek zammın verilmesine ihtiyaç var çünkü memurun alım gücü gerçekten düştü.'' ifadelerini kullandı.

  Yalçın'ın vurguladığı refah düzenlemesinden Memur-Sen'in seyyanen bir zam talebi olmayacağı, talebin yüzdelik zam üzerinden gerçekleşeceği değerlendirilmektedir. Hatırlanacağı üzere 6. dönem toplu sözleşme görüşmeleri başlamadan önce Memur-Sen %3'lük bir refah payı talep etmiş fakat bu kazanımı gerçekleştirememişti.

 2022 YILI OCAK AYINDA ÖĞRETMENLERİN MAAŞ VE EK DERS ÜCRETLERİ NE KADAR OLACAK?

  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile asgari ücret netleştikten sonra ek protokol yapılacak. Bu protokolde 6. dönem toplu sözleşmede uzlaşıya varılan 2022 yılı için %5'lik zam ve enflasyon farkı dışında bir iyileştirme olacağına kesin gözüyle bakılıyor. 2021 yılı ağustos ayından kasım ayına kadar olan 5 aylık enflasyon TÜİK'in verilerine göre %10,47'ye ulaşmış durumda. 2021 yılının temmuz ayında memurlara %3 zam yapıldığı için son 5 ayda oluşan enflasyon farkı %7,47 olarak karşımıza çıkmaktadır. Aralık ayında oluşacak enflasyon hariç %5'lik zam ve %7,47'lik enflasyon farkı ile birlikte öğretmen maaşlarına gelecek asgari zam oranı şu an için %12,47 olarak görülmektedir.

 Gıda, akaryakıt, döviz, altın ve günlük hayatı doğrudan etkileyen diğer sektörlere özellikle son bir kaç haftada gelen yüksek zamlarla birlikte kasım ayında %3,51 olarak gerçekleşen aylık enflasyonun aralık ayında da en az %3,5-4 bandında olacağı tahmin edilmektedir. Aralık ayı enflasyon verileri ocak ayının ilk bir kaç iş günü içerisinde TÜİK tarafından açıklandığında toplu sözleşmeden gelen %5'lik zammın dışındaki enflasyon farkı da netleşmiş olacak. Enflasyon farkı ve zam ile birlikte öğretmenlerin maaş ve ek ders ücretlerine %16 civarında bir zam da böylece kesinleşecek.

 Yapılacak ek protokol ile Memur-Sen'in daha önce talep ettiği %3'lük refah payı veya bir iki puan fazlası kadarı bir iyileştirmenin olacağı düşünülmektedir. Dolayısıyla kabaca öğretmenlerin 2022 yılı ocak maaşları ortalama %20 civarında bir artış sağlayacak. Bu da öğretmen maaşlarının ortalama 1.000 lira, ek ders ücretlerinin ise yaklaşık 4 lira artacağı anlamına gelmektedir. 

 2022 yılı ocak ayında öğretmenlerin maaş, ek ders ve diğer ödemelerine yapılacak zam TÜİK tarafından aralık ayı enflasyonunun açıklanması ve yapılacak ek protokol sonrasında kesinleşecektir. 

 OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER

İlk yorum yazan siz olun
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenmeb.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Maaş Ve Ek Ders Haberleri