Memur Maaşlarının Asgari Ücrete Kadar Olan Kısmı Vergiden Muaf Olacak

Ak Parti'den öğretmenlerin maaşlarındaki vergiyi de ilgilendiren önemli karar... Asgari ücretli gibi memurların maaşlarının bir kısmından vergi alınmayacak.

Ak Parti Grupbaşkanvekili Mustafa Elitaş, memurları da kapsayacak şekilde çalışanların maaşlarının brüt asgari ücrete kadar olan kısmından vergi alınmayacağını açıkladı. Vergi muafiyetinden 18,5 milyon çalışanın yararlanacağını söyleyen Elitaş, şu ifadeleri kullandı:

 "En son yaptığımız istişare sonucunda tüm ücret ve maaş alanları kapsayacak şekilde asgari ücret miktarı olan kadar kısmı önergeyi vekil arkadaşlarımız imzaya açtılar. Komisyon kabul ettiği takdirde tüm çalışanların memur dahil maaş ve ücretleri kapsayacak şekilde brüt 5 bin liraya kadar olan kısımdan vergi sıfır olacak"

NE ANLAMA GELİYOR?

   2022 yılında uygulanacak vergi muafiyetiyle brüt asgari ücret olan 5 bin 4 liralık kısma kadar çalışanlardan vergi alınmayacak. Öğretmenleri de yakından ilgilendiren düzenlemede öğretmenlerin brüt maaşlarının 5004 liralık kısmı vergiden muaf tutulacak ve 5004 lira üzerinde olan kısımdan vergi alınacak.

ÖĞRETMENLERİN BRÜT MAAŞI NE KADAR?  

  2021 yılının ikinci yarısındaki verilere göre öğretmenlerin ortalama brüt maaşı 7 bin 100 lira. 2022 yılının ocak ayında yapılacak zam ile bu miktar artacak. Örneğin zam ile öğretmenlerin brüt maaşı 9 bin lira olursa 5 bin 4 lira üzerindeki kısım olan 3 bin 996 liralık kısmından gelir vergisi alınacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın vergi dilimleri tutarlarında anormal bir değişiklik olmazsa öğretmenler %15'lik vergi dilimi kesintisinden %20'lik dilime dahil olmayacak.

 2022'DE AGİ KALKACAK MI?

 Asgari Geçim İndirimi(AGİ) öğretmenler için medeni durum, eşin çalışıp çalışmama durumu ve çocuk sayısına göre 403 lira 40 kuruş ile 686 lira 40 kuruş olarak belirlenmişti. Öğretmenlerin 2022 AGİ Tablosu İçin Tıklayınız. Vergi muafiyetiyle birlikte AGİ kaldırılırsa bu muafiyetin pek de bir anlamı kalmayacak. AGİ'nin kaldırılmasıyla ilgili olarak şu an için bir gelişme yok.

 NE KADARLIK BİR VERGİ MUAFİYETİ OLACAK?

 2022 yılı için brüt asgari ücret 5004 lira olacağından 12 ay üzerinden yapılacak hesap ile öğretmen maaşları yıllık bazda 60.048 liradan muaf olacak. Geriye kalan kısmına ise %15'lik vergi dilimi uygulanacak.

 DAMGA VERGİSİ KALKACAK MI?

 Damga vergisiyle ilgili olarak herhangi bir açıklama yapılmamıştır. İlgili kanun metni netleştiğinde belli olacaktır. 

OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER

İlk yorum yazan siz olun
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ogretmenmeb.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Kamu Haber Haberleri