Öğretmen MEB, Öğretmene Dair Her Şey, Öğretmen Haber, MEB Öğretmen, MEB Personel Haberleri, Öğretmen Atamaları, Milli Eğitim Bakanlığı Haberleri, MEB Yönetici Atamaları, EKYS

Kur Atağı Ek Protokoldeki Zam Beklentisini Artırdı

KAMU HABER

Döviz kurundaki sert yükseliş 2022 yılı ocak ayı ve sonrasındaki maaş ve ek ders ücretlerine yansıyacak zam beklentisini artırdı. Ek protokolden ne çıkacak?

 Son günlerde yaşanan Amerikan Doları ve Eurodaki sert artış, Memur-Sen ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında yapılacak ek protokoldeki zam beklentilerini artırdı. Bugün dolar 15,50 lirayı aştı, euro ise 17 lirayı test etti. Öğretmenlerin 2022 yılı maaş ve ek ders zammı ne kadar olacak? Eğitim sendikaları ne istiyor? Ek protokolden ne çıkacak?

Memura ek zam konuşulurken Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi 2022 yılında net asgari ücretin 4 bin 70 lira olacağı yönünde duyum aldığını paylaştı. Enflasyonun zirve yaptığı ve asgari ücretin iddia edildiği gibi 4 bin 70 liraya çıkarılmasıyla asgari ücretteki zam %44 olarak uygulanmış olacak.

 5 ve 6. dönem toplu sözleşmeler ile 2022 yılının ocak ayında aralık enflasyonu hariç olmak üzere %5 zam ve enflasyon farkı ile birlikte %12,47'lik bir artış olacağı kesinleşti. Aralık ayı enflasyon oranlarının da en az 4-5 puan olarak açıklanacağı tahmin edilirken %16-17'lik bir artışın üzerine yapılması artık zaruri hale gelen ek protokolden çıkacak zam için de beklentiler oldukça yükselmiş durumda. 

 Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında herhangi bir rakam telaffuz etmezken asgari ücret kesinleştikten sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bir araya gelineceğini açıkladı. Türk Eğitim Sen ise bin lira artış talep ediyor. Diğer eğitim sendikaları da öğretmenlerin enflasyon karşısında ezildiğini ifade ederken artış hususunda net rakam ortaya koymuyor.

 Kurdaki son yükselişten önce 500-700 lira bandında bir seyyanen zam veya %5-6 oranında bir refah payı kararının verileceği tahmin ediliyordu. Memurların alım güçlerinin oldukça düşmesi sonrasında beklentiler de yükseldi. 2021 yılı ocak ayında öğretmenlerin maaşı yaklaşık 650 dolar iken şu anda 340 dolara kadar düşmüş durumda. Amerikan Dolarının da enflasyonu olan bir para birimi olduğu kabul edildiğinde son 11 ayda öğretmenlerin alım gücünün yaklaşık %60-65 oranında düştüğü açıkça görülmektedir.

 Dolayısıyla sadece 2021 yılının ocak ayındaki alım gücüne geri kavuşabilmek için öğretmen maaşlarının yaklaşık 9 bin 600 lira olması gerekmektedir. 2022 yılı içinde kur ve enflasyon artışı devam ederse maaşları bu seviyeye çıkarmak da çözüm olmayacaktır. Bu sebeple 500-1000 lira seyyanen zam veya %5-10 bandındaki bir refah payı kanayan yaraya merhem olmayacaktır. 

 Öğretmenlerin beklentisi enflasyon farkı ve 2022 ocak ayında yapılacak %5 artışa ilave olarak seyyanen zam yapılacaksa en az 4 bin lira, yüzdelik olarak bir zam yapılacaksa %50'lik bir iyileştirmedir. 

 OGRETMENMEB.COM / ÖZEL HABER

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.